Tokrat vam predstavljamo Hondine motorne kose, namenjene različnim nalogam. Obseg ponudbe se začne pri lahkem trimerju UMS 425, nadaljuje z dvema močnejšima kosama, UMK 435 U z dvojnim in UMK 435 L z okroglim ročajem, četrta in zadnja pa je Hondina kosa UMR 425, zmogljiva nahrbtna kosa. Razumljivo je, da nahrbtne kose zaradi večje moči tehtajo kar precej kilogramov več kot stranske, in če ob tem še upoštevamo, da so najbolj primerne za košnjo po nagnjenem terenu, se človek že vpraša o vabljivosti takega kompromisa. UMR 425 pa preseneti z majhno težo, a vseeno zagotavlja širok spekter uporabe. Vse te lastnosti so nas skupaj z zagotovili Hondinih serviserjev, da se kosa brez težav sooči tudi z najbolj odpornimi travami, spodbudile, da jo na terenu postavimo pred preizkušnjo.

Štirje takti

Štiritaktni motorji s svojimi lastnostmi predstavljajo novo poglavje v razvoju domačih strojev, saj posežejo na več področij. Njihova najbolj prepoznavna značilnost je zagotovo gorivo, saj jih poganja običajni bencin in ne mešanica bencina in olja, ki jo moramo pripravljati za pogon naprav z dvotaktnim motorjem. Poraba je izredno majhna, kar dokazuje tudi manjša posoda za gorivo, ki jo najdemo nasproti posode za olje. Ena izmed najbolj oglaševanih lastnosti štiritaktnic je nižja stopnja hrupa in emisij, ki pa v praksi še dodatno navduši. Motor v prostem teku deluje s tihim, celo nežnim brnenjem, kar omogoča nemotečo košnjo tudi v strnjenih naseljih, skupaj s šibkejšimi vibracijami in manjšim izpustom škodljivih emisij pa so to tudi bistvene lastnosti štiritaktnih motorjev in glavna značilnost Hondinih kos. Poudariti velja, da so motorji Hondinih kos razviti z mislijo na delovanje celotnega stroja, saj so kar najbolje prilagojeni delu s posameznimi rezalnimi garniturami in zagotavljajo kar najbolj nemoteno in učinkovito delovanje.

Košnja na terenu

Vžig nahrbtne kose poleg odzivnega zaganjalnika olajša še črpalka za gorivo, ki je skrita na robu motorja, tako da za vžig ne potrebujemo pretirane moči. Po zagonu je priporočljivo, da kakšno minuto ali dve še ne kosimo s polno močjo, saj smo na testu opazili, da šele ogreta kosa pokaže svojo pravo moč. Že minuta prostega teka je prinesla razliko; kosa je ob polni moči pokazala presenetljivo moč za njeno razmerje teže in velikosti. Manj kot osem kilogramov UMR 425 postavlja pred druge nahrbtne kose, ki se lahko pohvalijo z dobrim vtisom na nagnjenem terenu in surovo močjo, a na žalost na račun teže in velikosti. Udoben oprtnik s širokimi naramnicami omogoča dalj časa trajajočo košnjo tudi fizično manj močnim uporabnikom in uporabnicam. Kosi je serijsko priloženo štirikrako rezilo, ki ga namestimo hitro in brez težav. Presenetljivo je, da ob nakupu dobimo še dodatni plastični ščitnik, ki nas ščiti pred pokošeno travo. Ščit je posebej prilagojen za košnjo s priloženim rezilom in zagotavlja varnejše delo.

Vsaka motorna kosa ima svoj namen, ki se najprej veže na tip košnje in šele nato na moč in zmogljivost motorja. Jasno je, da so stranske kose z okroglim ročajem najbolj okretne, dvojni ročaj pa zagotavlja najhitrejšo košnjo po obsežnih terenih. Nahrbtne kose so tisti specialni stroji, s katerimi se bomo podali v klanec in med travne meje, saj so edina prava odločitev za takšne terene. Že zahtevnost reliefa tako narekuje zahtevnost košnje, ki zna biti na takšni podlagi vse prekmalu utrujajoča, saj se teže nahrbtnih kos zaradi njihove moči začenjajo šele pri približno desetih kilogramih. Hondina UMR 425 pa je tako kot sestrski modeli iz linije štiritaktnih kos tista izbira, ki preseže pogojevanje moči s težo in omogoča izjemne kosne lastnosti pri znatno manjši teži.