Nekateri znanstveniki trdijo, da je razlog za povečano število rakavih obolenj pri ljudeh zakisanost telesa, ki je posledica tega, da ljudje praviloma pijemo premalo vode. Človek bi moral popiti 2 do 3 litre vode na dan: zjutraj na tešče vsaj pol litra, pred vsakim obrokom pol litra in tik pred spanjem pol litra ali več.

Telo potrebuje vodo, da lažje izloča strupene snovi, ki jih dobimo s hrano in zrakom. Zares učinkovita je živa voda, ki jo najdemo v potokih in redkih čistih rekah. Voda iz vodovoda in tista, ki je ustekleničena, je mrtva, 'oživimo' jo lahko, če jo spustimo skozi posebne filtre.

sol.jpg

Ker pa telo z izločanjem telesnih tekočin izloča tudi sol, ki je nujna za delovanje elektrolitov, jo je treba vnesti v telo. Najboljši je solni cvet. V njegovih kristalih je ujeto morje, ki je zadržalo vse minerale in vitamine v sledeh. Bolj ko je sol predelana, manj pomembnih sestavin vsebuje.

Kulinarična dragocenost iz solin

Sečoveljske in strunjanske soline so med redkimi v Evropi, kjer soli ne pridobivajo na cementni podlagi. Princip pridobivanja soli so v slovenske kraje prinesli v 14. stoletju solinarji s Paga. Sol pridobivajo v bazenih - kavadinih, ki jih prekriva tanek sloj ali koprena, imenovana petola - ta pa je sestavljena iz mineralov in mikroorganizmov ter iz naravnega blata. Petolo morajo solinarji skrbno gojiti, omogoči pa jim, da sol pridobivajo na popolnoma naraven način. Sol je zaradi načina pridelave bogata z minerali iz morja in encimi, okus pa je izjemen in omogoča visoko kulinarično kakovost.

soldelavec.jpg

Bogastvo slovenskih solin pa je tako imenovan solni cvet, kulinarična dragocenost, ki jo pridelujejo le še redko kje. Solni cvet je zaradi božanskega okusa ter bogate sestave cenjen tudi kot zdravilno živilo.

Solni cvet ni le še eden izmed trendov v prehranjevanju

Solni cvet pobirajo ob točno določenih vremenskih razmerah. Tedaj se na plasti grobe soli nabere skorja drobnih kristalčkov. Drobni piramidasti kristali solnega cveta bele do rožnate barve nastajajo le v brezvetrju. Ko pride čas žetve soli, jih v tankem sloju na površini solnih polj solinarji z največjo ljubeznijo nežno poberejo s posebej prirejeno lopatko.

Ker se solni cvet piranskih solin odlikuje z veliko mero mineralov in s posebno izrazitim okusom ter vonjem, mu strokovnjaki kulinarike priznavajo, da kakovostno presega vrsto v svetu cenjenih sort  "la fleur de sel". Solnega cveta je malo, zato je dragocen in dražji od navadne soli. V njegovih kristalčkih je ujet vonj po morju, okus pa je aromatičen in veliko manj agresiven kot pri navadni soli.

sol1.jpg

Zaradi značilnosti solnega cveta bi lahko torej zatrdili, da tokrat ne gre le za eno izmed številnih trendovskih muh v prehranjevanju. Solni cvet je resnično prava gurmanska specialiteta, ki jo v odličnih restavracijah s pridom uporabljajo ter izjemno cenijo. Vsebnost mikroelementov v solnem cvetu pa tudi blagodejno vpliva na zdravje. Okus je lažji ter veliko manj grob, kot pri navadni soli, zato se solni cvet zelo dobro poda vsem gurmanom.

Ohranjanje solin

Ne pozabite pa tudi, da z nakupom solnega cveta ne zadovoljujete le lastnega dobrega okusa, temveč tudi pripomorete pri oživljanju izjemnih Sečoveljskih solin in že skoraj pozabljenega načina pridobivanja soli, ki ga poskušajo ohraniti.

solinehiska.jpg

Za nekoliko energetsko močnejši učinek pa lahko posežete tudi po solnih kristalih za zaužitje SI-SOL, ki pospešujejo urejenost energetskih struktur v okoliškem prostoru ali vodi in posameznika napolnijo z življenjem in ugodnimi  vibracijami.