Preproge vseh vrst dodajo stanovanju barvitost, definirajo posamezne prostore in jih zvočno izolirajo, so osrednje in umetniške točke v sobi, ogrejejo noge ter so mehke na dotik. Razpon cen in materialov je raznovrsten, prav tako načini izdelave. Izdelane so lahko ročno ali strojno.

Velikost preproge naj bo usklajena s prostorom

Pri nakupu preprog se pogosto dogaja, da je strošek ključnega pomena za izbor drugačne preproge, kot bi si jo želeli imeti. Vendar pa naj to ne vpliva na velikost izdelka. Strokovnjaki opažajo, da uporabniki vse prepogosto v stanovanje položijo premajhne preproge.

Preproga naj bo usklajena s prostorom. Soba z dovolj veliko preprogo je takšna, da je med preprogo in stenami približno 30 do 45 centimetrov prostora. V jedilnici naj bi imeli preprogo, ki je vsaj 120 centimetrov daljša in širša od jedilne mize. Tako bo stol, tudi kadar ga boste izvlekli, ostal na preprogi. Pri zofi ali kavču naj preproga sega do zadnjega roba pohištva. Pri uporabi tekačev na stopnicah pa naj se ti na obeh straneh končajo deset centimetrov pred steno.

Za postavitev preprog v spalnici obstajata dva načina. Lahko izberete večjo in nanjo postavite tudi posteljo, ali pa izberete več manjših preprog in jih položite okrog postelje. Včasih je izbira slednjih cenejša. Če pa boste izbrali večjo preprogo, naj bo ta dovolj velika, da boste stopili nanjo, ko boste vstali iz postelje.

Zaščita preprog

Preproge je dobro podložiti s podložkami proti drsenju. Posebno na tekačih in stopnicah so le-te nujne. Preproge, ki pokrivajo cela tla oziroma segajo od stene do stene, lahko kažejo vdrtine od pohištva, zato je dobro pod nosilce jedilne mize ali kavča namestiti blazinice oziroma podložke. Ob preurejanju pohištva položite na preprogo nekaj kock ledu, kar bo pomagalo, da se bodo vlakna postavila v prvotno lego.