Rezidenčne naprave za hišno uporabo (najpogosteje od 2 do 7 kW) so namenjene uporabi v stanovanjskih hišah; primerne so tudi za pisarne, knjižnice in čakalnice. V poštev pridejo predvsem takrat, ko vgradnja klimatske naprave ni bila predvidena v fazi gradnje objekta oziroma takrat, ko ne želimo grobo posegati v bivalni prostor.

Klimatske naprave delimo na stenske, kotne in prenosne. Stenske so primerne za skoraj vsak prostor. Montaža in priključitev sta enostavni. Lahko jih vgradimo v nove in obnovljene prostore, bivalne ali poslovne. Posebnost kotnih klimatskih naprav je, da jih vgradimo v kot, prenosne pa lahko prestavljamo iz prostora v prostor. Te sicer niso posebej priljubljene, in sicer zaradi slabšega izkoristka in ker moramo cev za zajemanje zunanjega zraka speljati skozi določeno odprtino. Nekateri uporabniki to težavo rešijo tako, da cev napeljejo skozi odprto okno. S tem seveda nič ne pridobijo, saj tako v prostor prihaja vroč zrak, klimatska naprava pa prostor bistveno slabše shladi.

Komercialne klimatske naprave so predvidene za poslovne prostore, lahko pa jih vgradimo tudi v novogradnje ali obnovljene zasebne prostore. Poznamo kasetne, talno-stropne in kanalske. Kasetne so idealna rešitev za pisarne, restavracije, različne dvorane, pa tudi banke in pošte. Maska na notranji enoti omogoča usklajenost s prostori predvsem tam, kjer so stropi spuščeni ali kjer želimo naprave namestiti na določeno višino, ki je precej niže od osnovnega stropa. Gre za kasete v stropu, pri čemer se klimatske naprave, z izjemo rešetk, ne vidi.

Talno-stropne klimatske naprave so univerzalne in so lahko nameščene na steni ali stropu. Njihova posebnost je dvojni deflektor, ki ima možnost reguliranja izpiha zraka horizontalno in vertikalno. Odlikuje jih velik pretok zraka, zato so učinkovite v majhnih, srednjih in velikih prostorih, posebno pa tam, kjer se zadržuje več ljudi. Namestitev pri tleh omogoča, da se hladen zrak najprej dvigne proti stropu, nato pa enakomerno pada proti tlom. Ob minimalnem pihanju dosežemo enakomernejše klimatiziranje prostora.

Kanalske klimatske naprave omogočajo hlajenje ali ogrevanje različnih prostorov, saj so na voljo do hladilne moči 17,6 kW. Z njimi zagotovimo klimatiziranje več in večjih prostorov, ne da bi spreminjali njihov videz ali razporeditev. Vgradimo jih v vnaprej pripravljene kanale, zato jih ni mogoče videti; vidimo samo rešetke, skozi katere piha hladen ali topel očiščen zrak. Večinoma jih vgrajujemo v hotele in poslovne zgradbe (na primer nakupovalne centre).

Obstajajo tudi klimatske naprave za dva prostora. Skupna moč naprave mora pokrivati oba prostora, napravo pa namestimo na steno večjega prostora. V manjši prostor hladen zrak vpihujemo skozi pravokotno odprtino v steni, in sicer s pomočjo dodatne lopute in rešetke.

Še vedno so naprodaj okenske klimatske naprave; pravzaprav gre za združitev notranje in zunanje enote. Lahko jih vgradimo v okensko ali zidno odprtino. Na trgu so dostopne tudi posebne klimatske naprave za vinske kleti. Za trajnost vina je namreč treba vzdrževati določeno temperaturo, pogosto pa s klimatsko napravo uravnavamo hitrost vretja mošta. Danes skoraj nobena dobra vinska klet, pa naj bo večja ali manjša, ni brez klimatske naprave. Ta omogoča hlajenje do deset stopinj Celzija nad ničlo.

Najpogostejše so klimatske naprave, ki imajo eno zunanjo in eno notranjo enoto, lahko pa izbiramo tudi med modeli, kjer je na eno zunanjo enoto mogoče priključiti dve, tri ali štiri notranje enote hkrati. Marsikateri novi lastnik želi z eno klimatsko napravo istočasno hladiti več prostorov. Ena temeljnih napak kupcev je, da se odločajo za enojno klimatsko napravo, nato pa odpirajo vrata. To je morda še mogoče pri manjšem stanovanju, pri večjem pa se zaplete, saj klimatska naprava ni sposobna obvladovati vročine v vseh prostorih, tako da v njih zrak nima želene temperature. Posledica je njeno preobremenjevanje, zaradi česar se pogosto pojavijo težave. Zato so idealna rešitev dvojne ali celo trojne klimatske naprave. Gotovo je bolj smiseln nakup dvojne kot pa dvakratni nakup enojne naprave, saj so dvojne ali trojne klimatske naprave cenejše od dveh ali treh enojnih.

Krmiljenje klimatskih naprav

Poznamo različne načine krmiljenja klimatskih naprav. Regulacija On/Off pomeni, da je delovanje oziroma nedelovanje odvisno od tega, ali je doseženo želeno stanje. Pri inverterski regulaciji posebna elektronika poskrbi, da se kompresor vrti s spremenljivim optimalnim številom vrtljajev, tako kot zahtevajo trenutni fizikalni parametri okolja oziroma temperatura.

Klimatske naprave za hlajenje zadovoljijo zgolj osnovno potrebo po ohlajenem zraku v prostoru. Njihova nadgradnja so klimatske naprave za hlajenje in gretje, ki uporabnost samo v poletnih mesecih podaljšajo na prehodna obdobja pred zimo in po njej. Boljši modeli imajo vgrajeno toplotno črpalko, kar pomeni, da hladijo in grejejo. Njihova prednost se še posebej pokaže v mesecih, ko je potrebno le manjše dogrevanje prostorov. V dobro izoliranih hišah v obmorskih krajih je glede na stroške naložbe v centralno kurjavo (cisterna, peč, razvod in radiatorji) in njeno porabo finančno bolj racionalna nabava take klimatske peči in ogrevanje prostorov z njo celo leto.

Za konec pa še »slabost« klimatskih naprav. V nekaterih državah se že dogaja, da imajo v najbolj vročih mesecih vse večje težave z zagotavljanjem energije. Klimatske naprave so vse bolj varčne (priporočamo razred A, predvsem zaradi stroškov), kljub temu pa na tisoče enot porabi veliko energije.