Večer prinaša povsem nove opojne dišave, ki prebujajo čute med edinstvenim doživljanjem vrta. Nočni vrt je zasaditev, ki vključuje rastline, katerih barvo, teksturo, zvok in vonj lahko občudujemo v večernih urah. Pogosto so nočni vrtovi imenovani tudi lunini vrtovi.

Nočni vrtovi so znani že dolgo in izvirajo iz Japonske. »Nočni vrt ni novost v modernem svetu. Japonci so jih imeli že v srednjem veku; rastline so sadili med belo kamenje in posamezne skale. Ribniki ali bazeni ujamejo na gladino odsev lune in bele krizanteme dobijo srhljiv videz. Leta 1600, v času vladanja mogulske dinastije v Indiji, je cesar dal zasaditi zasanjano omamen in navdušujoč nočni vrt. Uporabili so dišeče in lepo cvetje, kot so jasmin, narcise in lilije,« navaja časnik Lifescript.

Zakaj zasaditi nočni vrt?

Čez dan se borimo z natrpanimi urniki, zato imamo nekaj več časa šele zvečer in takrat lahko nekaj dragocenih trenutkov posvetimo uživanju na vrtu. Nočni vrt je idealen za tiste, ki si v večernih urah želijo »odklopa« in počitka med zvoki narave. Takšen vrt je najbolje zasaditi na mestu, ki vam je najbolj všeč. Majhne vrtne posode ali zabojniki so idealni za tiste, ki nimajo na voljo veliko prostora.

Kaj posaditi?

Rastline, ki jih naštevamo, so zanimive in cvetijo tudi zvečer ter so izjemno aromatične. Razmislite o vrtu že sedaj in se naslednje leto tudi zvečer sprehajate med rastlinami, kot so beli slak, peščeno bela verbena, dišeča rajska lilija, juka, nočni slizek, škrnicelj, škrlatna in bela gaura, večerni iris, različne vrste lilij, milnica, svetlina, zvečer cvetoči lotusi...