Rustikalna kovina ali sodobna pletiva

Vrtno pohištvo se med seboj razlikuje po materialih, namembnosti in blagovnih znamkah. Te so ključ do kakovosti in oblikovne dovršenosti, opozarja Lučka Jenko iz salona Prehod. Za pohištvo se uporabljajo različni materiali, ki morajo biti seveda odporni v vseh vremenskih razmerah. Običajno gre za tikovino, sintetične mrežice in pletiva, nerjavno jeklo in aluminij. Naravni materiali so že v osnovi neobčutljivi za vremenske pojave, sintetičnim pa v laboratorijih dodajo lastnosti, potrebne za uporabo v različnih okoljih, pojasnjuje Jenkova. Izbira kakovostnih materialov je hkrati pogoj, da se vrtnemu pohištvu dodata tudi vrhunska oblika in izdelava, pravi Jenkova.

Stane Kerin iz salona Kerin Povirk pravi, da proizvajalci najraje uporabljajo naravni tikov les ter tudi več vrst drugih eksotičnih lesov, ki so prav tako odporni v zunanjih pogojih (tigerwood, bangkirai, merbau), v Evropi pa so priljubljeni tudi materiali iz akacije, kostanja, hrasta, macesna in bora.

Pazljivo pri izboru materialov

Program salona MS bazeni, savne in biljardi se osredotoča predvsem na izdelke iz umetnih mas, pravi Tatjana Tomše. »Hularo vlakna so zelo odporna v vseh vremenskih razmerah, prav tako je stranka lahko brez skrbi, da bi se s časom barva pohištva odluščila ali spremenila odtenek, saj je dodana v maso in ni naknadno barvana,« pravi Tomšetova.

Pozorni moramo biti na tikovino slabše kakovosti, nepravilno in nepravočasno žagan les, nekakovostno izdelavo ter pri zložljivem pohištvu tudi na vgradnjo nekakovostnih spojnih delov. Pletiva in sintetične mreže morajo imeti ustrezno sestavo, visoko natezno trdnost, da se ne posedejo, obstojno barvo, odporna morajo biti tudi proti pokanju in nabiranju glivic. Nerjavno jeklo slabe kakovosti lahko rjavi, aluminij pa prenaša manjše obremenitve. Poleg tega upoštevajmo tudi dobro zasnovo, ergonomičnost in estetsko dovršenost, saj je pohištvo, kupljeno na dolgi rok, tudi bolj ekološko.

Sintetična vlakna dopuščajo več kreativnosti pri oblikovanju. V salonu MS bazeni, savne in biljardi izpostavljajo sintetična vlakna, odporna proti UV-žarkom, bledenju, vodi in mrazu, zato ne zahtevajo nobenega vzdrževanja. Vrtno pohištvo se mora prenesti nalive dežja, žgoče sonce in mrzel sneg.

Les potrebuje zaščito pred umazanijo

V oblikovanju vrtnega pohištva prednjačijo države z nekdanjimi kolonijami in vrtno kulturo, kot so denimo Angleži in Belgijci, pravi Jenkova. Letos pri oblikovanju pohištvu prevladujejo črna in bela barva, transparentne sintetične mrežice ter steklo v beli in črni barvi. Če se odločimo za izdelke iz lesa, jih negujemo z ustreznimi premazi zaradi zaščite pred umazanijo v zraku, ohranjanja naravne barve lesa in podaljševanja življenjske dobe, pojasnjuje Kerin.

Običajno kupci že vedo, kakšno pohištvo si želijo – na kamnite površine brez zelenja bomo denimo težko umestili leseno vrtno garnituro, rustikalni kovinski izdelki pa so primerni skorajda povsod. Ker je tudi pri vrtnem pohištvu minimalizem trend, lahko prostor popestrimo s senčniki, vrtnimi baklami ter stojali in koriti za zelenje.

Pohištva ne kupujemo le za eno sezono

Zlasti za vrtno pohištvo velja, da je močno izpostavljeno obrabi in vremenu, prav zato se splača vlagati v kakovostne materiale in znamke. Jenkova svetuje, naj kupujemo kos za kosom, vendar za daljši čas, če usmerjamo naša finančna sredstva drugam. »Zgodi se, da ljudje kupijo samo jedilno mizo in stole, nizko vrtno zofo in senčnik pa preložijo na naslednjo sezono. Kupci ne nižajo kakovosti, ampak samo količino. Tudi sami jih opozarjamo, naj ne izberejo preveč pohištva, ker smo zagovorniki minimalizma in žlahtnih materialov,« dodaja Jenkova.