V podjetju Metrob d.o.o., ki je v Sloveniji tržni partner zelo tradicionalnih in uspešnih podjetij na področju kemičnega in biotičnega varstva rastlin, prehrane rastlin, specialnih strojev in orodij, kakor tudi na področju vinarstva in proizvodnje drugih pijač, se lahko pohvalijo z novostjo v svojem prodajnem programu. Gre za program solarnih svetil, katerih ponudbo lahko razdelimo na dve skupini, in sicer gre v prvi skupini za posamezna svetila z lastnim solarnim napajanjem in baterijo.

Širok izbor najrazličnejših svetil omogoča različne možnosti uporabe (reflektorske lučke, ročne baterije, talne lučke …), različne možnosti pritrditve (na steno, v tla, z vijaki ali v zemljo), uporaba v pokritih, zasenčenih prostorih ali zunaj … Druga skupina so fotovoltaični solarni paneli za pridobivanje elektrike iz sončne energije. Na voljo so posamični paneli ali v kompletu, ki omogoča postavitev lastnega omrežja.


Svetila in paneli so namenjeni ljubiteljskim uporabnikom predvsem za uporabo na dvoriščih, vrtovih, poteh … Paneli so primerni tudi za uporabo na vikendih, kjer ni javne oskrbe z električno energijo. Ves sistem je zasnovan tako, da ga lahko montira vsak, saj ni potrebno veliko znanje iz elektrike. Če pa kljub temu niste povsem prepričani, da boste kos nalogi, zaprosite za pomoč koga, ki je bolj izkušen od vas.

Privoščite si kvalitetnejšo lučko

»Pri svetilih bi opozorili, da lučke iz naše ponudbe niso primerljive s tistimi, ki jih lahko za 5 evrov kupimo v večjih trgovskih centrih. Lučke Solarjet imajo neprimerno večjo svetilno moč in tudi pozimi lahko svetijo vso noč,« je povedal Tomaž Gorinšek iz podjetja Metrob d.o.o. Na voljo so svetila od takih, ki osvetljujejo okolico v radiju 3 do 5 metrov, do tistih, ki imajo svetilno moč, primerljivo s 60- ali 70-vatno žarnico. Seveda je temu primeren tudi cenovni razpon, najmočnejše luči solarne luči lahko stanejo tudi 100 evrov in več.

Svetila svetijo s pomočjo LED-diod, ki imajo izjemno dolgo življenjsko dobo ter nizko porabo energije. Baterije v svetilih so prilagojene moči LED-diod, gre za baterije za polnjenje Ni-MH AA, ki jih lahko v primeru iztrošenja brez težav zamenjamo. »Opozoril bi še na tri zelo praktične solarne pripomočke. Gre za ročno baterijo s polnjenjem na sončno svetlobo. Baterijo osvetljuje 10 LED-diod, kar je dovolj, da si svetimo kakšnih 10 metrov pred sabo,« je dodal Gorinšek. Prav tako zanimiva je lučka za kampiranje, preizkušeno zelo praktična – prenosljiva, z dvema svetilnima močema, ob kateri lahko poleti rešujemo tudi križanko.

V boj s krti in voluharji

Tretji izdelek je solarni odganjalec krtov in voluharjev, ki na zelo »human« način preganja nadlogo. Solarni paneli so na voljo v petih različnih močeh, glede za svoje potrebe (relativno enostaven izračun) lahko na omrežje priključimo običajne varčne žarnice, radio, TV … Za večje uporabnike (hladilnik) pa žal nimajo dovolj moči.