Osnovno vprašanje je seveda velikost prostora, še zdaleč pa to ni edino. Tako moramo vedeti, ali želimo namestiti klimatsko napravo v poslovni, bivalni ali spalni prostor; kateri tip glede na namembnost vgradnje bo zagotavljal maksimalne učinke; kakšna moč klime bi bila najbolj racionalna; želimo morda idealno klimo v več prostorih hkrati?

Pojdimo sedaj po vrsti z vprašanji, ki vam bodo pomagala k lažji odločitvi in izbiri klimatske naprave.

Namen uporabe

Rezidenčne naprave za hišno uporabo (najpogosteje od 2 do 7 kW) so namenjene uporabi v stanovanjskih hišah, stanovanjih, primerne pa so tudi za pisarne, knjižnice, čakalnice, predvsem takrat, ko vgradnja klimatske naprave ni bila predvidena v fazi gradnje objekta oziroma ko ne želimo grobo posegati v bivalni prostor. Delimo jih na stenske klimatske naprave, kotne in mobilne.

Stenske klimatske naprave so primerne za skoraj vsak prostor. Sistem je preprost za montažo in priključitev ter primeren za vgradnjo v nove, obnovljene in obstoječe prostore, tako bivalne kot tudi poslovne. Posebnost kotnih je, da jih vgradimo v kot, mobilne pa že s svojim imenom povedo, da so premične.

Komercialne klimatske naprave so predvidene za poslovne prostore, lahko pa jih vključimo tudi pri novogradnjah ali adaptacijah zasebnih prostorov. Poznamo kasetne, talno-stropne in kanalske klimatske naprave.

Kasetne so idealna rešitev za pisarne, restavracije, različne dvorane pa tudi banke in pošte. Maske na notranji enoti omogočajo usklajenost s prostorom predvsem tam, kjer so stropovi spuščeni, ali pa jih želimo namestiti na višino, ki je precej nižja od osnovnega stropa. Običajno pa so to kasete v stropu, pri čemer se klimatske naprave ne vidi, razen rešetk.

Talno-stropne klimatske naprave so univerzalne in so lahko nameščene ob steni na tleh, na steni ali pod stropom. Njihova posebnost je dvojni deflektor, ki ima možnost reguliranja izpiha zraka tako horizontalno kot vertikalno. Odlikuje jih velik pretok zraka, zato izpolnjujejo zahteve tako v majhnih, srednjih kot tudi velikih prostorih, še posebno tam, kjer se zadržuje več ljudi. Namestitev pri tleh omogoča, da se hladen zrak najprej dvigne proti stropu, nato pa enakomerno pada proti tlom. Ob minimalnem pihanju dosežemo bolj enakomerno klimatiziranje prostora.

Kanalske klimatske naprave omogočajo hlajenje ali ogrevanje različnih prostorov, saj so na voljo od najmanjših do maksimalne hladilne moči 17,6 kW. Z njimi lahko zagotovimo klimatiziranje več in večjih prostorov, ne da bi spreminjali njihov videz ali razporeditev. Vgradijo se v vnaprej pripravljene kanale, zato same klimatske naprave ne vidimo, ampak le rešetke, skozi katere piha hladen ali topel očiščen zrak. Vgrajujejo se večinoma v hotelih ali poslovnih zgradbah (nakupovalnih centrih idr.).

Obstajajo tudi klimatske naprave za dva prostora. Skupna moč naprave mora pokrivati oba prostora, napravo pa namestimo na steno večjega prostora, medtem ko v manjši prostor hladen zrak vpihujemo skozi pravokotno odprtino v steni z dodatnim setom lopute in rešetke.

Še vedno so naprodaj tudi okenske klimatske naprave, pri katerih sta združeni notranja in zunanja enota. Lahko jih vgradimo v okensko ali zidno odprtino, na razpolago pa so tudi posebne klimatske naprave za vinske kleti. Morda se bo kdo vprašal, zakaj je to potrebno, ampak dejstvo je, da je za trajnost vina treba vzdrževati ustrezno temperaturo, pogosto pa se s pomočjo klimatske naprave uravnava tudi hitrost vretja mošta. Danes praktično nobena dobra vinska klet, s čimer ne mislimo samo večjih, ampak tudi manjše zasebne vinogradnike, ne more brez klimatske naprave. Te naprave omogočajo hlajenje do plus deset stopinj Celzija.

Notranje enote

V praksi največkrat srečamo naprave, ki imajo eno zunanjo enoto in tej enoti pripadajočo notranjo enoto. Lahko pa izbiramo tudi med modeli, pri katerih je na eno zunanjo enoto mogoče priključiti dve, tri ali štiri notranje enote hkrati. Marsikateri novi lastnik želi z eno klimatsko napravo hladiti več prostorov hkrati. Ena temeljnih napak je, da se kupci odločajo za enojno klimatsko napravo in potem odpirajo vrata. Pri manjšem stanovanju to morda še gre, medtem ko se pri večjem zaplete in klimatska naprava preprosto ni sposobna obvladovati vročine v vseh prostorih. Posledica je preobremenjevanje naprave, v prostorih ne dosežete želene temperature, zaradi preobremenitev pa se pogosto pojavijo težave. Zato so idealna rešitev dvojne ali celo trojne klimatske naprave, gotovo pa je bolj smiseln nakup na primer dvojne kot pa dvakratni nakup enojne. Ali drugače rečeno, najprej ene, ko ugotovimo, da sama ne zmore vseh prostorov, pa nabavimo še eno. Predvsem pa je dvojna ali trojna klimatska naprava cenejša kot na primer dve ali tri enojne.

Krmiljenje

Poznamo različne načine krmiljenja klimatskih naprav. On/off regulacija pomeni, da je delovanje oziroma nedelovanje odvisno od tega, ali je doseženo želeno stanje. Pri inverterski regulaciji posebna elektronika poskrbi, da se kompresor vrti s spremenljivim optimalnim številom vrtljajev, tako kot to zahtevajo trenutni fizikalni parametri okolja oziroma temperatura.

Klimatske naprave za hlajenje predstavljajo osnovno izvedbo klimatskih naprav, ki zadovoljijo zgolj osnovno potrebo po ohlajenem zraku v prostoru. Klimatske naprave za hlajenje in gretje so nadgradnja osnovnih klimatskih naprav, ki podaljšajo uporabnost s poletnih mesecev na prehodna obdobja pred zimo in po njej. Boljši modeli klimatskih naprav imajo vgrajeno toplotno črpalko, kar pomeni, da hladijo in grejejo. Prednost teh naprav se še kako pokaže v mesecih, ko je potrebno le manjše dogrevanje prostorov. V primorskih krajih v dobro izoliranih hišah pa je v primerjavi z investicijo v centralno kurjavo (vse od cisterne, peči, razvoda in radiatorjev do porabe goriva) finančno celo bolj racionalna nabava take klimatske peči za ogrevanje prostorov tudi čez zimo.

Morda za konec še »slabost« klimatskih naprav. V nekaterih državah se že dogaja, da imajo v najbolj vročih mesecih vse večje težave z zagotavljanjem energije. Klimatske naprave so vse bolj varčne (priporočamo razred A, predvsem zaradi stroškov), vseeno pa tisoče in tisoče enot porabi veliko energije.


Strokovno svetovanje: Horizont skupina d.o.o., Maribor