V okviru kampanje »Energija si, bodi učinkovit« je od srede marca do srede maja potekala akcija »Izračunaj svoj CO2-odtis« z nagradno igro za vse, ki so na spletni strani www.energijasi.com izpolnili spletni kalkulator in izmerili svoje izpuste CO2.

Kljub temu, da so na spletu že dosegljivi podobni kalkulatorji ogljičnega odtisa, je bil odziv na nagradno igro zelo dober, saj je kalkulator do 15. maja izpolnilo 2205 obiskovalcev, ki so se potegovali za energetsko učinkovite nagrade. Aktualnost problematike izpustov CO2 in podnebnih sprememb potrjuje dejstvo, da je bil zastavljeni cilj (k izpolnjevanju kalkulatorja pritegniti 1000 članov gospodinjstev) dvakratno presežen.

Največji presežek izpustov (4,7 ton) se je pokazal na področju ogrevanja, sledi prevoz s presežkom 2,7 ton, pri porabi električne energije pa presežek znaša približno pol tone (530 kg) CO2. Razkorak med priporočenim in realnim odtisom je pogosto zelo velik, zato obiskovalci ob koncu izpolnjevanja kalkulatorja prejmejo nasvete, s katerimi lahko v kratkem času v skladu s Kjotskim protokolom svoj odtis zmanjšajo za 8 odstotkov.

Ker nagradna igra ni bila pogojena z višino CO2-odtisa, predvidevamo, da so uporabniki večinoma vpisovali pravilne podatke. To potrjujejo tudi rezultati povprečnega odtisa, ki v primerjavi s statističnimi analizami kažejo na povečanje izpustov. Vzorec, ki je omogočil izračun posameznikovega CO2-odtisa, statistično ni reprezentativen za celotno populacijo Slovenije, ampak velja za obiskovalce, ki so izpolnili spletni kalkulator. Višina odtisa nakazuje na višji življenjski standard.

Tudi podjetja si prizadevajo za zmanjšanje CO2-odtisa

K uspešni izvedbi akcije so pripomogli člani Mreže družbeno-poslovne koristnosti Sinergija, ki podpira kampanjo »Energija si, bodi učinkovit« in povezuje družbeno koristne pobude za učinkovito rabo energije s poslovno uspešnostjo podjetij v mreži.

Investitorja projekta sta Informa Echo in HSE, strokovni partner je Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, sofinanciralo pa ga je Ministrstvo RS za okolje in prostor, direktorat za evropske zadeve in investicije, sektor za aktivnosti URE in OVE.

11 članov mreže (Dnevnik, Informa Echo, Najdi.si, PRO Plus, Pošta Slovenije, Skupina HSE, Sončeve pozitivke, Telekom Slovenije, Umanotera, Večer, Žurnal24) ter podjetji Planet 9 (portala planet in siol) in Teledat (portala bizi in tis) so s spletnim oglaševanjem akcije omogočili bistveno večji doseg porabnikov energije, hkrati pa so k sodelovanju spodbudili tudi svoje zaposlene. Uresničevanje ukrepov URE namreč ni pomembno samo v gospodinjstvu, temveč ima enako težo tudi naše ravnanje na delovnem mestu (oziroma v šoli). Od 16. marca do 15. maja je spletna stran kampanje zabeležila 10.527 obiskov.

Še vedno lahko izračunate svoj CO2-odtis

Kljub zaključeni nagradni igri ostaja spletni kalkulator še vedno aktiven. Če tega še niste storili, si lahko še vedno izračunate svoj CO2-odtis in tako v nekaj korakih spoznate, kako se vaš način življenja in obnašanja neposredno odraža v podnebnih spremembah. Odkrijte, kolikšno »ogljično sled« puščate in kako lahko z nekaj preprostimi ukrepi pomagate pri zajezitvi neželenih vplivov, ki ogrožajo naš obstoj na Modrem planetu. Najdete ga na spletni povezavi http://www.energijasi.com/index.php?id=473&no_cache=1, kjer so objavljeni tudi nagrajenci.