Nega bazenske vode

Kopalci in različni vplivi okolja v vodo vnašajo različne nečistoče in bakterije. Zato moramo vodo v bazenu primerno kemično obdelati, tako da ustreza kvaliteti pitne vode.

PH vrednost

Pravilna pH vrednost vode je eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri pripravi vode. Ne glede na to, za katero metodo se boste odločili, je treba najprej uravnati pH vrednost vode. Ko torej natočimo vodo v bazen, moramo najprej preveriti njeno pH vrednost. Ta pove, ali voda reagira kislo, nevtralno ali bazično. Običajno izmerimo pH s pomočjo priročnega merilnika (pooltester).

Na začetku, ko napolnimo bazen, je treba preverjati pH vrednost dnevno, kasneje, ko se voda umiri, pa tedensko. Idealna pH vrednost v bazenski vodi se mora gibati med 7,2 in 7,5. Če je nižja od 7, je voda kisla, to pa povzroča korozijo kovinskih delov na napeljavah, toplotnem izmenjevalniku in filtru. Kadar je pH vrednost nad 7,6, pride do izločanja mineralnih snovi (bele obloge na bazenu), srbečice kože in pekočih oči. Prav tako pri povišani pH vrednosti dezinfekcijska sredstva ne delujejo s polno močjo, to pa privede do težav pri vzdrževanju neoporečne vode.

PH vrednost vode uravnavamo s pH regulatorji. Običajno so v obliki granulata, ki ga zmešamo z vodo in vlijemo v bazen. PH znižujemo z REGULATOR pH MINUS granulatom, zvišamo pa z REGULATOR pH PLUS granulatom.

Splošno o dezinfekciji vode

Za pripravo vode se na tržišču pojavljajo različna dezinfekcijska sredstva. Najpogosteje se kot oksidant pojavlja klor v različnih oblikah, in sicer:
natrijev hipoklorit (tekočina), kalcijev hipoklorit (tablete in granulat) in t.i. organski klor (granulat, tablete), pri katerem se kot nosilec klora pojavlja izocianurna kislina, ki preprečuje hitro izhlapevanje klora iz vode zaradi sončne svetlobe in toplote, ne spreminja pH vrednosti vode, je v vodi popolnoma topljiv, tako da ne pušča mineralnih oblog na bazenu, omogoča dolgotrajno skladiščenje in je razmeroma varen in enostaven za uporabo. Idealna vsebnost klora v vodi se mora gibati med 0,6 in 1,0 mg/l.