Četudi nam je danes dostopnih veliko načinov financiranja gradnje, nakupa nepremičnine ali stanovanjske opreme, je še vedno najbolj enostavno in tudi najmanj tvegano, da denar polagate na varčevalni račun. Če redno vlagate denar na račun, boste čez čas imeli v vsakem trenutku možnost, da si boste lahko privoščili stvari takoj, ko jh boste potrebovali, saj boste imeli vedno v rezervi dovolj sredstev za neplanirane izdatke.

Varčevanje doma ali v banki?

Prihranki v prašičku: so najpogostejši način varčevanja. Kot vsi načini ima tudi ta svoje dobre in slabe plati. Če imate denar doma, vam ga namreč lahko ukradejo, zgodi se nesreča ali kaj drugega nepredvidljivega, pogosto pa je krivec za izginotje v vas samih. Če se zavedamo, da imamo doma denar, bomo prepogosto zavili do predala in se s tem izognili banki. Tako bo po malem  izginila vsa vsota, in to po navadi za stvari, ki niso življenjsko potrebne. Pogosto se dogaja, da sami sebi obljubite, da boste porabljeni denar nadomestili, vendar bodimo resni - to se ne bo nikoli zgodilo. Prednost  tega je, da imate denar vedno pri roki (če je to sploh v katerem koli primeru prednost).

denarprva.jpg

Varčevanje v banki: varčevalni računi so varnejši kot denar doma, na računu se denar tudi plemeniti z obrestmi. Najbolj preverjen način je, da vsak mesec na račun polagate določeno vsoto denarja. Najlažje je, da si uredite trajnik. Seveda pri tem ne pozabite, da obstaja veliko načinov varčevanja z različnimi obrestnimi merami - pozanimajte si pri banki, kaj ponuja.

Vezane vloge: če imate na strani večjo vsoto denarja, ki je ne boste potrebovali, potem je vezan vloga odlična naložba. Z večjo vsoto bodo tudi obresti na banki toliko večje. Glede na vsoto se obresti pri različnih bankah razlikujejo. Pri večjih vsotah se individualno določajo. Denar pri vezani vlogi je vezan na banki za določen čas in obresti se na račun iztečejo ob poteku vezalne dobe. Če denar potrebujete, preden se izteče pogodba, boste lahko dvignili celo vsoto, vendar brez obresti - pravila se od banke do banke razlikujejo.

denarskladi.jpg

Pokojninski in investicijski skladi

Varčevanje v pokojninskih skladih: to je novejši način varčevanja. Deluje podobno kot varčevalni račun prek trajnika s to razliko, da se izplačuje redno v mesečnih obrokih. Za razliko ob bančnega varčevanja je denar  izplačljiv  v primeru nesrečnega slučaja. Vsota, ki jo plačujete, je namenjena kot dodatek k vaši pokojnini (če jo boste glede na nove zakone sploh dočakali). To vsoto skladi vlagajo in investirajo, zaradi česar je obrestna mera nekoliko višja in plačilo zagotovljeno.

Investicijski skladi: predstavljajo imetje vlagatelja, ki je denar vložil v različne vrednostne papirje (delnice, obveznice, zaupnice…). Celo imetje je razdeljeno na enake dele - investicijske listine, ki predstavljajo enakovreden del celotni vsoti investicijskega sklada. Lastnik teh listin ima vložen delež v delnicah tega investicijskega sklada. Vrednost delnice je odvisna od razlike v ceni - zaradi razlike v ceni je tukaj donosnost lahko zelo velika - ali pa tudi ne.

dnerazadnja.jpg

Ko denar izplača zavarovalnica

Zavarovanje z varčevanjem: to je varčevanje za primer, če se vam kar koli pripeti, namenjeno pa je vaši družini. Pri tem varčevanju je dejstvo naslednje: če se vam kaj zgodi, bo znesek izplačila verjetno tak, kot je bilo dogovorjeno. V primeru, da se vam varčevalna pogodba izteče, pa ne boste dobili izplačane niti glavnice oziroma vloženega kapitala. Pri tem varčevanju zahtevajte točne zneske izplačila v vsakem primeru, ki bodo uradno izvršljivi, ker se v poplavi drobnega tiska ne boste znašli in na koncu boste krepko razočarani.

Varčen način življenja je najboljši

Vsakodnevno varčevanje: pod vsakodnevnim varčevanjem razumemo gospodaren odnos do denarja, ki ga imamo vsak dan na razpolago. Če ste ozaveščen potrošnik in se zavedate svojega dejanskega materialnega stanja, potem verjetno varčujete na vsakem koraku. V tem primeru se ne izpostavljajte nepotrebnim stroškom, vendar ne bodite pretirano skopuški. Torej pamet v roke in uskladite svoje želje in možnosti, pa bo vse v redu.