Kostanj si najbolj pogosto privoščimo kuhanega ali pečenega. Pečenega večina rada kupuje na stojnicah mestnih ulic. Če pa želimo pripraviti kostanj doma, ga lahko kupimo v trgovini ali pa naberemo kar sami. Sladek okus dobi šele po tistem, ko pomrzne, zato ga je dobro nabrati šele, ko temperatura pade pod ledišče ali pa ga zamrznemo v zamrzovalniku.

Poleg kuhanega in pečenega kostanja preizkusite še nekaj receptov.

Kuhani kostanj

Kostanj je lahko odlična priloga h Martinovi goski, ki je jeseni na našem jedilniku. Vse, kar moramo storiti, je, da ga skuhamo. In kako to storimo?

Kostanj postavimo v hladno vodo. Vodo posolimo. Kuhamo 20 do 30 minut - s preizkušanjem ugotovimo, kdaj je dovolj kuhan. Ko je skuhan ga olupimo in postrežemo.

Kot sladico pa ga lahko skuhamo kar v mleku! Tako bo še bolj sladek. Zarežemo kostanj na izbočeni strani in ga za 20 minut postavimo v pečico segreto na 200 stopinj Celzija. Ko kostanj vzamemo iz pečice, olupimo tako trdo kot tudi mehko lupino. Nato ga do konca skuhamo v mleku, ki smo mu dodali navaden sladkor, vanilijev sladkor in maslo. Kostanj postrežemo še vroč.

Pečeni kostanj

Lahko ga spečemo v pečici ali ponvi. Prvi korak v obeh primerih pa je, da zarežemo v lupino trebuščka, ker se jedro med pečenjem širi in zato potrebuje prostor. Pečico segrejemo na 200 stopinj, na pekač položimo kostanje in pečemo 30 do 45 minut. Ponev postavimo na močan ogenj, med pečenjem pa kostanj večkrat premešamo. Pečemo okoli 20 minut.

Kostanjev pire s stepeno sladko smetano

Sestavine:

500 g kostanja
sol
1 dl manj mastnega kravjega mleka
5 žlic belega sladkorja
cimet
2,5 dl sladke smetane

Priprava: S kostanja najprej olupimo zunanjo rjavo lupino in ga damo kuhat v hladno vodo. Dodamo malo soli. Vre naj toliko časa, da je kostanj kuhan, vendar še čvrst. Kostanj odcedimo in še vročega olupimo. Olupljen kostanj damo v posodo skupaj z mlekom in sladkorjem. Prevremo, malo ohladimo in pretlačimo. Pireju dodamo malo cimeta. Sladko smetano stepemo. Kostanjev pire naložimo v plitve skodelice in kupčke prekrijemo s stepeno sladko smetano.

Palačinke s kostanjem

Za palačinke potrebujemo:
2,5 dl mleka
4 žlice moke
1 jajce
ščepec soli
olje

Za kostanjev nadev potrebujemo:
500 g kostanja
250 g sladke smetane
50 g sladkorja

Priprava: Kostanj skuhamo, olupimo in pretlačimo. Sladko smetano stepemo in jo s sladkorjem primešamo kostanjevi masi. Sestavine za palačinke samo zmešamo skupaj in že imamo testo. Palačinke spečemo in jih namažemo s kostanjevim nadevom. Potresemo jih s sladkorjem ali čokolado.

Kostanjev kruh

Sestavine:
0,5 kg bele moke
2,5 dl mleka
6 dag masla
4 dag kvasa
sol
24 dag kuhanega, olupljenega in pretlačenega kostanja

Priprava: Kvas zmešamo z malo mlačne vode in z moko - tako napravimo kvasec. Druge sestavine stresemo v skledo, dodamo kvasec in zgnetemo v testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo pokrijemo in pustimo vzhajati 20 minut. Hlebec nato premažemo s sladkorno raztopino. Napravimo jo tako, da 6 žlic sladkorja zavremo z dvema žlicama vode in nato raztopino ohladimo. Pečemo v pečici segreti na 175 stopinj Celzija eno uro, dokler ni hlebec zlato-rjave barve. Hlebec bo ostal svež in sočen nekaj dni.

Kostanjeve kroglice s čokolado

Sestavine:

500 g kostanja
2 žlici svežega limoninega soka
250 g sladkorja  v prahu
jedilna čokolada

Priprava: Kostanj skuhamo v vodi, nato ga olupimo in pretlačimo. Dodamo limonin sok in sladkor v prahu. Iz mase oblikujemo kroglice in jih povaljamo v nastrgani čokoladi.