Sijoča kopalnica v dvajsetih minutah

Ko so vaši otroci že dovolj veliki, da ne potrebujejo vaše pomoči pri kopanju, jim s penečo kopeljo napolnite kad in vanjo vrzite nekaj igračk. Med tem, ko se otroci kopajo, se lahko lotite čiščenja kopalnice, vmes pa »vržete oko« na svoje malčke.

Da ne bodo vdihavali kemikalij, uporabite alkoholni beli kis, ki ga razredčite z malo vode. Kis bo poskrbel za učinkovito odstranjevanje nečistoč, bakterij in vodnega kamna, pa še bolj ekološki je. Stranišče je največji vir bakterij v kopalnici, zato ga izdatno poškropite s kisom in mu dovolite deset minut za učinkovanje. Nato dobro obrišite vse površine.

Umivalnik in kad poškropite s kisom ter ju nato dobro zdrgnite, ne pozabite na pipo in odtoke. Kis bo lepo očistil tudi ogledalo. Ploščice bodo po čiščenju lepo sijoče in brez odtisov vodnih kapljic. Ne izpustite niti ventilatorjev, ki so pravo skladišče prahu in alergenov.

Čiščenje kuhinje kar med zajtrkom

Podobno kot v kopalnici uporabite z vodo razredčen kis in izkoristite čas, ko otroci zajtrkujejo. Vse trde površine, kot so korito, štedilnik, omarice, pipe, poškropite z razredčenim kisom in ga pustite delovati deset minut, nato jih obrišite. Izpod korita odstranite vsa stara in visoko toksična čistila.

Iz hladilnika počistite vse ostanke hrane, ki jim je pretekel rok uporabe – tako se boste izognili neprijetnemu vonju. Pozorni bodite, da je vsa hrana, ki jo daste v hladilnik, dobro zaprta, saj boste tako preprečili lepljive madeže. Nadomestite stare gobice, ki v sebi skrivajo številne bakterije. Odnesite smeti. Če so otroci dovolj veliki, lahko to storijo namesto vas. Posodo od zajtrka namočite, da se ostanki hrane ne bodo prijeli nanjo. Pri zlaganju posode v pomivalni stroj naj vam pomagajo tudi otroci.

Proti alergenom, ki se skrivajo po stanovanju

Shrambe, police, omare in pralnica pogosto postanejo resnično umazane, čeprav jih le redko kdo redno čisti. Čas zanje lahko najdete med tem, ko otroci delajo domačo nalogo.

Odmaknite pralni stroj in sušilec in pobrišite prah, ki se nabira pod njima. Pomagali si boste lahko tudi s sesalcem. Trde površine poškropite s kisom in ga pustite učinkovati deset minut. Odvrzite staro embalažo detergentov, praškov in šamponov. Obrišite prašne police; prah odstranite tudi s cvetja, okvirov slik, knjig ter stanovanjskega okrasja. Delo boste najbolje opravili z vlažno krpo.

Prah se skriva tudi v plišastih živalih in blazinah, tako da z njimi hitro v pralni stroj. V zabojnik za papir odvrzite stare časopise, ki so prav tako odlično mesto za nabiranje prahu.

Pospravite tudi pod pohištvom

Pogosto posesamo in obrišemo tla, vendar se redkeje spomnimo na prašne prostorčke pod kavčem, omaro ali preprogo. Zato le ne pozabite pobrisati umazanije tudi pod mizo, televizorjem in računalnikom.