Praznovanje svetovnega dneva živali poteka pod okriljem Svetovnega združenja za zaščito živali (World Society for the Protection of Animals - WSPA) od 4. do 10. oktobra. Zamišljeno je kot opomin na grozote, ki se na žalost živalim še vedno dogajajo in na strpnejše in prijaznejše bivanje z našimi prijateljicami.

Za prihajajočo nedeljo je bila kot uvod v praznovanje v ljubljanskem Parku Tivoli načrtovana zabava za lastnike domačih živali, ki jo ob podpori Mestne občine Ljubljana organizirata podjetji Pedigree in Whiskas. Zaradi slabega vremena je prireditev predvidoma prestavljena za 14 dni. Potekala bo ob koncu tedna živali.

Štirinožna zabava in dobrodelnost

Za navdušenje bodo v Tivoliju poskrbeli štirinožni kosmatinci s triki in vragolijami, predstavili se bodo reševalni psi, otroci pa bodo uživali v otroških delavnicah in drugih živalskih presenečenjih. Organizatorji obljubljajo, da bo lepo poskrbljeno tudi za vse pasje navihance in mačje lepotce, ki se bodo lahko prijetno razvajali, igrali ali sladkali.

Poskrbljeno pa bo tudi za pasje veselje, saj bo Pedigree v sodelovanju z društvom Tristokosmatih pomočnikov podaril izšolanega psa, ki bo nekomu olajšal vsakodnevne aktivnosti in mu polepšal življenje. Ljudem s posebnimi potrebami kuža namreč ne pomeni le družabnika, ampak tudi življenjskega pomočnika.

Psi so ključni člen za pomoč invalidom

Namen prireditve je tudi pomoč hudo bolnim posameznikom . Ves denar, ki bo na prireditvi zbran od vstopnin in srečolova, bo namenjen društvu Tristokosmatih pomočnikov. Predsednik društva Dušan Uršič pojasnjuje, da ga bodo razdelili med štiri pse, ki jih trenutno šolajo: "Labradorka, ki jo bomo podarili tetraplegiku, je že v zaključni fazi šolanja. Eno psičko šolamo za sladkornega bolnika, tretjo za gluho osebo. Pred kratkim pa smo dobili še eno mlado psičko, ki so nam jo podarili donatorji. Cena šolanja je odvisna od namena, za katerega se pes šola, vendar pa ponavadi stane med 7000 in 10.000 evrov."

Doslej je veljajo, da so za šolanje najbolj primerne psičke pasme labrador in zlati prinašalec. Vendar pa po Uršičevih besedah lahko vsakega kužka naučijo bistvenih stvari. "Seveda pa tetraplegiku ne more pomagati čivava ali nemška doga," še pojasnjuje Uršič.