Pri postavitvi vodnih objektov na vrtu je treba upoštevati nekaj preprostih, vendar pomembnih pravil. Brežine naj bodo vedno zakrite s kamni, mostički ali zelenjem, da vodna površina deluje večja in kot brez meja. Voda je za Kitajce simbol bogastva, zato ni dobro, če si ga sami "omejimo". Brežine naj ne bodo blago padajoče, ampak strme, kar najlaže dosežemo s kamni in skalami.

V mirnem delu vrta uporabimo zaobljene kamne, v aktivnem pa lomljence in drobljence. Kamni simbolizirajo gore in hribe, polarnost jang, moški princip, vzvišenost in trajnost, s tem pa tudi dolgo življenje. Voda pa je jin, ženski princip, ki predstavlja mehkobo, vztrajnost (tiha voda tudi bregove dere) in sposobnost prilagajanja (oblika vode se prilagodi posodi). Jin in jang morata nastopati skupaj, samo tako lahko nastane celota.

vodniaranzma.jpg

Drugo pravilo pravi, da ne smemo nikoli videti, kako voda odteka, saj bi tako opazovali, kako odteka naša energija. Tega pa si ne želimo, mar ne? Če si torej na vrtu omislimo umetni potoček, ga moramo speljati tako, da ne vidimo, kako voda izginja (zadnji del zakrijemo z rastlinami, kamni …).

V idealnem primeru bi se moral potoček hiši približati z leve strani (gledano s hišnega praga), zaviti proti vhodnim vratom in izginiti. Voda v potočku ne sme biti preveč deroča, ker bi s seboj prehitro odnesla tudi energijo. V strugo namestimo različne ovire (kamne), ustvarimo brzice, zalivčke in tolmune. V večjih vrtovih je zaželen vsaj en most ali mostiček.

ribe.jpg

Skrb za redno čiščenje vodnih objektov

Voda na vrtu mora biti vedno čista, sveža, živa, brez alg in umazanije, kar bo koristilo tudi ribicam, želvam, žabam in drugim živalim na vrtu. Različni vodni objekti niso samo vir življenjske energije, ampak akustično poživijo naše bivanje na vrtu. Skupaj z estetsko urejeno okolico zadovoljijo naše vizualne potrebe, z ustreznim izborom rastlin pa tudi naš nos.

vodnjak.jpg

Za Kitajce je voda simbol brezmejnega bogastva (v njej so ribe, uporabljajo jo za namakanje riževih polj …), zato pri urejanju vrta z vodnimi objekti ne skoparijo in si privoščijo najboljše.

Poiščimo ustrezno mesto

Izbrati pravo mesto za postavitev vodnih objektov ter določiti njihovo obliko, materiale in spremljevalne rastline so nekatere izmed najtežjih nalog. Voda je namreč tako močan nosilec energije, da lahko z njo vse popravimo ali vse pokvarimo. Vmesnih poti skoraj ni. Prav zato se je pred postavitvijo vodnih objektov priporočljivo posvetovati z različnimi strokovnjaki in dobro premisliti, kaj bi radi dosegli.

vodnivrt3.jpg

Še eno pravilo je priporočljivo upoštevati pri vodnih objektih: vodna površina naj ne bo večja od velikosti polovice hiše, sicer bo voda premočna in nas bo "odplavilo".