Povezanost človeka z naravo je nujna, zato so tudi prostori, ki vsebujejo naravne materiale in rastline, ugodnejši za bivanje, delo in počitek. Naravni elementi v stanovanju so neodvisni od ambienta in življenjskega sloga prebivalcev, saj z ničemer ne motijo atmosfere, temveč jo le še povečujejo. Vizualna povezanost z zunanjim prostorom, sobne rastline, tihožitja, naravni materiali kot osnova pri opremljanju stanovanja, so le nekateri izmed načinov za povezovanje doma z naravo.

vrt.jpg

Povezanost stanovanja in narave

Najbolj enostaven in učinkovit način za povezanost stanovanja z okolico so velika okna. Da bi dosegli zadovoljiv učinek, je treba zadovoljiti pogoje, kot so pogled na lasten vrt, dvorišče ali gozd. Prav tako poskrbite, da sožitje doma z naravo ne bodo kazile gosto tkane zavese ali žaluzije.

Pogled na lepo naravno okolje lahko učinkovito nadomestijo sobne rastline. Postavite jih lahko v vse prostore, razen v tiste, namenjene spanju. Lončnice bodo povsem spremenile doživljanje prostora, posebno če jih je več in so večje. Postavite jih na mesta, ki bodo ustrezala njihovim življenjskim pogojem. Nasvete o tem ponuja strokovna literatura o vzgoji lončnic.

dnev.jpg

Spalnice in otroške sobe lahko popestrite z motivi tihožitja in fotografijami narave. V teh prostorih namreč ni dobro imeti rastlin. Te pa so toliko bolj priporočljive v kuhinjah.

Postavite na okenske police začimbe, ki bodo imele dekorativno in praktično vlogo. Zelena kuhinja je še bolj privlačna za bivanje in pripravo okusnih obrokov. Da boste lahko dosegli želeni učinek, si priskrbite zadostno število polic.

zacimbe.jpg

Les in kamen za prijetno in zdravo stanovanje

Poleg rastlin bodo naravni videz v prostor prinesli tudi materiali, kot sta les in kamen, ki sta lahko kombinirana z umetnimi materiali. Kamen lahko v prostoru uporabimo na različne načine. Primeren je za talne in stenske obloge, za izdelavo elementov, kaminov in dekorativnih predmetov, stopnic in pregradnih sten. Slednje so posebno zanimive takrat, ko so izdelane iz manjših kamenčkov.

kamin.jpg

Čez celo leto, posebno pa pozimi, so lep dekorativni in praktični element tudi lepo zložena in nasekana drva. V toplejših mesecih dajejo prostoru nadih divjega, pozimi pa se boste z njimi prijetno ogreli.