Julij je vsekakor čas za:

– Sajenje jesenskih čebulic jesenskega podleska (Colchicum autumnale), lahko tudi jesenskega žafrana (Crocus speciosus), če vam je všeč. Za obe čebulnici pripravimo dobro odcedno prst in jima najdemo rahlo senčno rastišče. Sadimo po navodilih, ki so priloženi čebulčkom, oziroma v globino do 10 centimetrov. Posajene čebulice pokrijemo s prstjo in prostor označimo, da jih pri okopavanju ne bomo poškodovali oziroma ali da vam laik, ki bi dobronamerno želel gredico očistiti »plevela«, ne bi ponesreči izpulil zelenih delov, ko bodo pokukali na plano.

– Sejemo tudi dvoletnice, ki nas bodo s svojo lepoto razveselile prihodnje leto. Mednje lahko uvrstimo spominčice, naprstece, turške nageljčke … Lahko jih sejemo v lončke ali na del grede, ki smo jo namenili cvetju. Če smo jih posejali v lončke, jih jeseni presadimo na prostor, kjer bodo drugo leto cvetele, lahko pa jih sejemo na stalen prostor, le paziti moramo, da jih pravočasno razredčimo.

– Pri kmetu, ki nam redno dovaža hlevski gnoj, se dogovorimo, da nam ga pripelje čim prej. Julij je namreč pravi čas za pripravo hlevskega gnoja, ki ga bomo jeseni raztrosili med grmovnice, drevesa in trajnice. Najbolje je, če gnoj odvržemo pod veje večjih dreves oziroma mu namenimo senčni del vrta. Če želimo imeti dober gnoj, ga zložimo na plast šote. Tako se bodo ohranile vse snovi, ki se drugače izpirajo iz gnoja. Na koncu kup obdamo z vrtno prstjo in zalijemo. Po dveh mesecih ga premečemo.

– Na zelenjavne gredice sejemo zimsko endivijo (v drugi polovici meseca) in kitajsko zelje.

– Paradižniku previdno odstranjujemo zalistnike in ga privezujemo k opori.

– Sproti pobiramo kumare. Nikar tega ne počnite brez ostrega noža.

– Čas je za nabiranje vrtnih zelišč, ki jih posušimo in uporabljamo pozimi (meta, majaron, bazilika).

– Obrezovanje vzpenjavih vrtnic. Močno porežemo odcvetele poganjke, da se bodo laže razvili novi, ki bodo cveteli prihodnje leto. Julij je tudi primeren čas za cepljenje vrtnic.

– Opravimo tudi rez žive meje.