Sončne sisteme v grobem ločimo na tiste s ploščatimi kolektorji in na sodobnejše z vakuumskimi cevnimi kolektorji, ki so se v zadnjih petih letih zelo hitro razvijali.

Sonce oddaja enako energijo skozi vse leto, le vpadni kot žarkov se menja, zato ni razloga, da ne bi sonca izkoriščali tudi pozimi. Vakuumski kolektorji v nasprotju s ploščatimi (ki pri nižjih temperaturah, kakršnim smo pozimi priča v Sloveniji, odpovejo) delujejo tudi v zimskih temperaturah (do –25 stopinj Celzija).

Za odločitvijo za investicijo v sončni sistem pa ne stoji le večja ekološka ozaveščenost, temveč jo podpirajo tudi gola ekonomska dejstva, ki izhajajo iz prihrankov pri nakupu energentov. V optimalnih razmerah delovanja lahko s sončnim sistemom za ogrevanje sanitarne vode prihranimo do 80 odstotkov energije, če pa sistem uporabljamo še za ogrevanje prostorov, so skupni prihranki do 40-odstotni. Če gospodinjstvo uporablja sončni sistem za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje prostorov (t. i. kombinirani sončni sistem), v povprečju zniža stroške ogrevanja za polovico. Po neodvisnih izračunih, ki so jih opravili strokovnjaki, se investicija v nakup sistema za ogrevanje sanitarne vode povrne v petih do šestih letih, pri kombiniranem sistemu pa še kakšno leto prej.

Podjetje Gomon solar se zaveda, da lahko samo s kakovostnimi izdelki in skrbno montažo svojim naročnikom zagotovijo dolga leta uporabe svojih sistemov brez okvare. Tudi zaradi tega, predvsem pa zaradi izkušenj, ki so si jih z leti pridobili, so z letošnjim letom podaljšali garancijo za svoje solarne sisteme s treh na pet let. Garancija velja za vakuumske kolektorje, bojlerje in hranilnike, solarne postaje ter krmilnike. Vzdrževanja sončnih sistemov za ogrevanje praktično ni, vakuumski (četrte generacije) pa preživijo celo točo. Za proizvajalce kolektorjev, za katere imajo zastopstvo, imajo tudi TUV certifikat, pridobljen z uspešno opravljenimi testi v ekstremnih vremenskih pogojih (odpornost proti toči, vetru in snegu). Ker svoje monterje sami izobražujejo, s tem zagotovijo, da je montaža solarnih sistemov vedno kakovostno izvedena.

V podjetju Gomon solar imajo na razpolago dve vrsti vakuumskih cevnih kolektorjev, 30-cevne s premerom cevi 58 mm in 20-cevne s premerom cevi 70 mm. So tudi zastopniki za prodajo visokokvalitetnih grelnikov vode, zalogovnikov toplote in kombiniranih hranilnikov s prostorninami od 200 do 1500 litrov. Imajo še zastopstvo za fitinge, solarno tekočino Tyfocolor glikol, solarne postaje s krmilniki, tripotne ventile in nosilce za pritrditev na streho.

V podjetju Gomon solar ponujajo svojim potencialnim kupcem brezplačno predstavitev delovanja sistema, njihovi svetovalci opravljajo brezplačne oglede po vsej Sloveniji, hkrati pa na podlagi ogleda pripravijo tudi natančen predračun. Poleg tega ponujajo tudi brezplačno pripravo potrebne dokumentacije za pridobitev subvencij Eko sklada. Ker sodelujejo z najboljšimi podizvajalci, traja montaža največ tri dni. Za čas in datum ogleda se lahko s predstavniki podjetja dogovorite s klicem na telefonsko številko 051/330-444 ali na elektronskem naslovu prodaja@gomonsolar.com.