Avtor diete znani francoski nutricionist Pierre Dukan obljublja izgubo štirih kilogramov v le petih dneh. Dieta je primerna tudi za vegetarijance, med slavnimi pa ji najbolj dela reklamo pevka in igralka Jennifer Lopez, ki je z njo izgubila odvečno poporodno težo.

Formula za hujšanje

Dieta je sestavljena je iz štirih stopenj:

Proteinski napad – prvih pet dni lahko jeste le beljakovine: meso, ribe in mlečne izdelke. Izgubljanja teže – en mesec se povsem izogibate ogljikovim hidratom in jeste le beljakovine in kuhano ali surovo zelenjavo. Pomembno je, da zelenjave ne jeste same, brez beljakovin. Stabilizacije teže - v tej fazi, ki traja dlje od prejšnjih dveh, se naučite ohranjati izgubljeno težo. V jedilnik postopoma dodajate ogljikove hidrate, enkrat tedensko pa si lahko privoščite obrok po želji. Tak način prehranjevanja vzdržujete dva do tri mesece. Zadnja stopnja - traja celo življenje in temelji na zmernem in raznolikem načinu prehranjevanja. Vsak teden pa morate en dan nameniti samo beljakovinam.

Bakalar v omaki iz gorčice (za eno osebo)

1 file bakalarja
sol in črni poper
150 g nemastnega jogurta
limonin sok (po želji)
1 žlica gorčice
2 žlici kaper
ščepec drobno nasekljanega peteršilja

File bakalarja nasolite in ga kuhajte 8 do 10 minut. Med tem segrejte v ponvi na majhnem ognju jogurt, gorčico, malo limoninega soka, kapre in peteršilj. Omako prelijte po ribi.

Mesne kroglice z rožmarinom in meto (za tri osebe)

1 srednja glavica sesekljane čebule
750 g mlete govedine
2 sesekljana stroka česna
1 umešano jajce
2 žlici slivove omake
1 žlica worchesterske omake
2 žlici drobno sesekljanega rožmarina
1 do 2 žlici drobno sesekljane mete ali bazilike
sol in črni poper

Premešajte vse sestavine in oblikujte mesne kroglice v velikosti oreha. Pecite jih na majhnem ognju, da postanejo zlato rjave. Potem jih postavite na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo.

Skutni kolač (za dve osebi)

5 žlic puste sveže skute
2 žlici koruzne moke
2 jajčna rumenjaka
2 žlici soka in limone
3 žlice sladila
5 jajčnih beljakov

V mešalniku zmešajte skuto, koruzno moko, jajčne rumenjake, limone in sladilo. Beljake stepite v trd sneg in ga vmešajte v prej pripravljeno maso. Rahlo premešajte in vlijte v posodo, v kateri boste kolač pekli. Pecite ga na srednjem ognju 15 minut in servirajte hladnega.

Dober tek!