Priporočljiva je uporaba materialov, ki so značilni za geografsko lokacijo in podnebje posameznega vrta: svetujemo na primer  kamen iz kamnoloma v bližini. Upoštevati je dobro tudi prednosti posameznih materialov. Tako je drobljeni kamen cenejši od rezanega, vendar pa zahteva več časa za polaganje. Kombinacije materialov, kot so kamen in opeka, naravni kamen in gramoz, bodo dale izjemno lepe dekorativne učinke, vendar zahtevajo skrbno načrtovanje. Večje površine oblikujemo z nanašanjem različnih domiselnih vzorcev, višinskimi razlikami, nasaditvami rož in terasastimi površinami, na katerih so posajene rastline.

Oblikovna zasnova vrta naj bo skrbno načrtovana

Talne obloge za terase in poti polagamo na montažno površino, ki jo sestavljata 7 do 10 centimetrov debela in dobro zbita gramozna osnova in pesek, ki ga nasujemo čez njo (alternativa je beton). Pri polaganju talnih oblog na površino iz betona postavimo plošče ravno, sicer bodo začele pokati. Pri polaganju posameznih plošč v travo pa naj bo razmik med njimi v dolžini koraka, kar je 63  do 65 centimetrov.

Da bi se vrtne terase in steze po dežju kar najhitreje posušile, jih postavljamo pod nagibom od enega do dva odstotka. To še posebno velja za terase, pri katerih je treba speljati vodo stran od hiše. Drenaža je zato speljana prek travnatih površin in pod rastlinami, pri večjih površinah pa z odtokom v tleh do kanalizacije in drenažne jame. Pri vhodu iz stavbe na teraso naj bo tudi prag, ki bo preprečil vdor vode in listja.

Naravni materiali: kamen, opeka, lesene plošče...

Običajno za terase in steze na vrtu uporabljamo naslednje materiale: naravni kamen, opeko, betonske plošče, betonske obloge, keramične ploščice ter rezane in lesene plošče. Stopnice in pragovi, izdelani iz  teh materialov, so namenjeni premagovanju višinskih razlik in so pomemben oblikovni element vsakega vrta.

Oblikovna zasnova vrta naj bo takšna, da vstop do hiše ne bo oviran. Pomislite tudi na odvoz smeti in različne vrste dostave. Da bi pozimi preprečili nastanek ledu, si lahko omislite tudi talno ogrevanje zunanjih površin.