Študente industrijskega oblikovanja so pozvali k razmišljanju, kako bodo ljudje pripravljali in shranjevali hrano ter prali oblačila in posodo leta 2050, ko bo predvidoma kar 74 odstotkov svetovnega prebivalstva živelo v urbanem okolju. Žirija je izmed prispelih rešitev izbrala osem finalistov, ki bodo svoje koncepte predstavili pred žirijo vodilnih oblikovalcev na razstavi 100 % Design. Dela bodo ocenjevali glede na intuitiven dizajn, inovacijo in vpogled v potrebe potrošnikov.

Finalisti Oblikovalskega laboratorija 2010 prihajajo iz osmih držav: Avstralije, Kitajske, ZDA, Indije, Irana, Rusije, Francije in Švedske.

Kuhinjsko skrivališče (The Kitchen Hideaway), Daniel Dobrogorsky, Avstralija

Kuhinjsko skrivališče je koncept virtualne resničnosti. Prebivalcem v stanovanjskih blokih omogoča, da si zamislijo, da so v kuhinji in da pripravljajo obrok po svoji izbiri, namesto da bi ga morali dejansko pripraviti. Misli uporabnika se prenesejo robotskim kuharjem v bloku, ki pripravijo jed v pravi kuhinji in s pravimi sestavinami. Naglavna oprava tako odpravi potrebo po kuhinjskih aparatih v stanovanjih in prihrani prostor s pomočjo ustvarjalnega mišljenja.

Polž (The Snail), Peter Alwin, Indija

Polž je prenosni grelnik in kuhalnik, ki deluje po principu magnetnih indukcijskih procesov. Ker je zelo majhen, ga lahko namestimo naravnost na lonec, ponev, skodelico, njegova funkcija pa je segrevanje vsebin. Aparat zmanjša prostor, ki ga zahteva običajno kuhanje, hkrati pa je prenosljiv. Napaja ga sladkorna kristalna baterija z veliko gostoto, Polž pa spremeni energijo iz sladkorja v toploto, segreje navoj in sproži proces magnetne indukcije, ki segreje posodo. Vgrajeni senzorji zaznajo vrsto hrane, ki jo Polž segreva, tako da samodejno prilagodijo čas in temperaturo.

Kuhinja modularnih elementov (Elements Modular Kitchen), Mathew Gilbride, ZDA

Modularna kuhinja, pritrjena na steno, omogoča prilagodljive načine kuhanja, hlajenja, prezračevanja in osvetljave, na kompaktnem prostoru. Kuhinja se brezžično napaja preko stene, ki jo poganja sončna energija. Enote in površine samodejno »sodelujejo« s pomočjo brezžičnega inteligentnega omrežja, uporabnik pa si lahko število enot namesti po želji.

Eko pomivalni stroj (Eco Cleaner), Ahi Andy Mohsen, Iran

Ekološki pomivalni stroj je prenosen aparat in kompostnik, ki uporablja nadzvočne valove, s katerimi hrano razgradi v ione in jo spremeni v obnovljive odpadke. Eko pomivalni stroj je prijazen do okolja in varčen s prostorom.

Bio robotski hladilnik (Bio Robot Refrigerator), Yuriy Dmitriev, Rusija

Bio robotski hladilnik je štirikrat manjši ob običajnega hladilnika. Deluje tako, da hladi biopolimerski gel s pomočjo svetlobe. Namesto polic ima hladilnik nelepljiv gel brez vonja, ki se oblikuje okrog izdelka in ustvari ločen predel, ki zadržuje hrano in omogoča lahek dostop. Brez vrat, predalov in motorja kar 90 odstotkov hladilnika služi svojemu namenu. Vsa hrana, pijača in zmrznjeni izdelki so v trenutku na voljo, vonji ne uhajajo, da je hrana shranjena ločeno in na optimalni temperaturi, pa poskrbijo bio roboti. Hladilnik je prilagodljiv – lahko ga namestite vertikalno, horizontalno ali celo na strop. Zaradi različnih velikosti in dimenzij se prilega različnim bivališčem.

Čista omara (Clean Closet), Michael Edenius, Švedska

Čista omara je omara, ki pere oblačila. Oblačila skenira za nečistočo in jih očisti s pomočjo molekularne tehnologije, ki odstranjuje umazanijo in neprijetne vonjave. Gre za koš za perilo, pralni stroj in sušilnico v enem, ki prihrani prostor, brez uporabe vode pa je aparat prijaznejši do okolja.

Stenski pralni stroj (Dismount Washer), Lichen Guo, Kitajska

Lichen Guo je standardni pralni stroj označil kot nepotreben aparat, ki zavzema preveč prostora. Stenski pralni stroj združuje pralni stroj in košaro za perilo. Prostor za umazano perilo je nameščen na stenski motor (ali energijsko palico), ki zavzame zelo malo prostora. Energijska palica s pomočjo pare poskrbi za temeljito čiščenje.

Zunanji hladilnik (External Refrigerator), Nicolas Hubert, Francija

Navdih za zunanji hladilnik je Nicolas Hubert dobil med dvoletnim bivanjem na Kitajskem. Hladilnik je pritrjen naravnost na zunanjo steno stanovanjskega bloka, kar je nadgradnja obstoječe prakse na Kitajskem, kjer prebivalci pozimi hranijo hrano na balkonih, da bi prihranili pri prostoru in energiji. Med mrzlimi meseci nočne nizke zunanje temperature služijo kot prava klima za hrano v hladilniku. V toplejših mesecih pa se sončna energija spremeni v energijo s pomočjo sončnih kolektorjev. Nicolas je pri svojem delu upošteval Electroluxove oblikovalske vrednote: oblika je čista in enostavna, zato se preprosto integrira v zunanje urbano okolje, hladilnik pa je na boljo v različnih barvah in ambientalnih osvetlitvah.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.