V Strunjanski dolini je približno 30 odstotkov vseh nasadov kakija v Sloveniji, ki zaradi blagega podnebja in dobrih tal jeseni bogato obrodijo. Praznik kakija v Strunjanu želi vsako leto ta sedež približati kar največ ljudem. Organizirata ga Turistično društvo Solinar in Krkin center Talaso Strunjan, ki sta poskrbela za strokovni, kulturni in zabavni program. Veliko zaslug za navdušenje nad prireditvijo in kakijem pa imajo prav kmečke žene in dekleta, ki vsako leto pripravijo bogato kulinarično doživetje. Kuharske dobrote, marmelade, posušeni sadeži, žganje in drugi domači izdelki so bili prava paša za oči in usta. Kakiji, pridelani na območju Strunjana, so prvi sadeži s tega območja z oznako Krajinski park Strunjan. To pomeni, da so iz integrirane ali ekološke prodaje.

tr.jpg

Sadež, ki dozori v enega izmed najslajših

Veliko obiskovalcev je obisk prireditve izkoristilo ne le za okušanje dobrot, temveč tudi za nakup zaloge kakijev. Manj zreli sadeži bodo postopno dozoreli v hladnem prostoru, mi pa bomo bogastvo njihovega okusa okušali še dolgo po tem, ko bodo drevesa odvrgla zadnje sadeže. Kaki, ki mu pravijo tudi božji sadež, si lahko privoščimo le nekaj kratkih jesenskih in zimskih mesecev.

Sadeže jemo, ko so povsem zreli, saj šele takrat razvijejo značilen okus – so zelo sladki in kremasti. Kupujemo torej nepoškodovane sadeže, ki niso več zeleni. Če še niso dovolj zreli, so trpkega okusa, a če jih pustimo na sobni temperaturi, dozorijo v nekaj dneh. Popolnoma zreli sadeži so zelo občutljivi in jih kupujemo v plastičnih košaricah, v hladilniku pa se ohranijo le dan ali dva.

k.jpg

Bogastvo vitaminov

Kaki odlikuje visoka vrednost vitamina A, ki ga vsebuje le malo manj kot marelica, najbogatejše sadje s tem vitaminom, in kar 30-krat več kot jabolko. Vsebuje petkrat več vitamina C kot jabolko in le tretjino manj kot agrumi. Pomembna je vsebnost pektinov in taninov, od mineralov pa so prisotni kalij, kalcij, fosfor in železo.

Kakije največkrat uživamo same – zrele, mehke sadeže jemo kar z žličko. Lahko pa jih pretlačimo in kakijev pire popestrimo s stepeno smetano, skuto ... Kakiji izboljšajo tudi sadne solate, narezani pa so odlični tudi s siri in ribami.