Ihanovi so se za postavitev bazena odločili pred slabim mesecem. Med ogledovanjem ponudbe bazenov so spoznali številne izvedbe, ki so se razlikovale tako po obliki kot zahtevnosti postavitve. Izbira montažnih bazenov se začne pri okroglih bazenih z globino enega metra ter nadaljuje do naprednejših ovalnih modelov, ki so lahko delno ali v celoti vkopani v tla. Odločili so se za 6 metrov dolg ovalni bazen, ki so ga za približno 400 evrov kupili kar v enem izmed trgovskih centrov. V skoraj stokilogramski embalaži so poleg delno napihljivega bazena dobili še osnovno filtrirno napravo, vstopno lestev, zaščitno prevleko, podlogo in sesalnik površinske vode. Skratka vse, kar potrebujete za postavitev bazena, za ustrezno vzdrževanje bazenske vode pa je potreben še nakup klorovih tablet oziroma soli ter drugih čistilnih in dezinfekcijskih sredstev.

Postavitev bazena

Pri postavljanju montažnega bazena moramo po mnenju Staneta Ihana največ pozornosti nameniti kvalitetno pripravljenemu terenu, na katerem bo stal bazen. Res je, da ne gre za zahtevno nalogo, vendar pa se je te faze treba lotiti natančno, saj mora biti bazen postavljen na popolnoma ravni podlagi. Če pri postavitvi na betonsko ploščo oziroma teraso (pozorni bodite na njeno nosilnost, kajti poln bazen tehta 16 ton) to ne prestavlja ovir, pa je na travnati podlagi nujno, da jo prej popolnoma zravnamo, saj bomo tako preprečili z robovi bazena neporavnan nivo vode ter neravno in deformirano dno bazena. Priložena navodila v obliki DVD-ja nas natančno vodijo skozi postavitev bazena, vendar pred nakupom preverite, ali so bazenu dodana tudi navodila v slovenščini. Postopek, ki sledi pripravi terena, je preprost. Na zaščitno folijo se namestimo bazen, priključimo nastavke in napihnemo obroč. Ovalni bazeni v nasprotju z okroglimi potrebujejo še kovinske podpornike, ki so priloženi paketu in jih namestimo pred polnjenjem bazena z vodo.

Dolgotrajno polnjenje

Polnjenje je najbolj dolgotrajen postopek pri postavitvi bazena, po drugi strani pa je verjetno najmanj zahteven. Pri Ihanovih so za polnjenje uporabili dve vrtni cevi, točenje vode pa je vseeno trajalo ves dan, saj njihova izvedba bazena (600 x 350 x 120 cm) za 80-odstotno napolnjenost potrebuje več kot 16 kubičnih metrov vode. Pri polnjenju bazen ni potreben kakšen poseben nadzor. V tej fazi se postavlja popolnoma samostojno: obroč, ki predstavlja zgornji rob bazena, se s tal do višine metra in dvajsetih centimetrov dvigne zgolj s pomočjo vode. Vsem, ki se odločajo za takšno izvedbo, gospod Stane svetuje, da zgolj občasno preverijo, ali se bazen pravilno polni, ter po potrebi popravijo lego podpornikov ali napihljivega obroča. Priložena filtrirna črpalka mora biti vklopljena osem ur dnevno, vendar pa predvideva, da zaradi majhnosti bazena mala črpalka ne porabi veliko električne energije. Filter v črpalki zahteva čiščenje na dva tedna ter občasno menjavo, seveda pa je možna menjava priložene filtrirne naprave za močnejšo ali morda peščeno izvedbo.

Hitro segrevanje in ohlajanje vode

Kompaktna velikost bazena je po izkušnjah družine hitro odzivna na vremenske vplive. Dež bo vodo hitro shladil za več kot pet stopinj Celzija, po drugi strani pa je imela voda po postavitvi bazena že po dveh dneh 26 stopinj, v najbolj sončnih dneh pa se je segrela še za tri stopinje. Da bi zmanjšal vpliv vlažne zemlje, ki bi lahko vplivala na počasnejše segrevanje bazenske vode, je gospod Ihan pod bazen položil še plast gradbene izolacije stirodur (priporočamo tudi mi), o učinkovitosti izolacije pa govori tudi to, da se voda hitro segreje in očitno ni močnejšega vpliva hladu tal. Edina stvar, ki je nove uporabnike montažnega bazena nekoliko presenetila, so bili dodatni stroški in zahteve, kot je priprava terena. Kljub na prvi pogled ravnemu terenu je priprava bazenske površine vzela precej časa. Pohvalili so vsebino paketa, ne smemo pa spregledati, da je za vzdrževanje bazena potreben še nakup posebnih čistilnih sredstev in pripomočkov, katerih cene so lahko precej visoke. Kljub majhnosti in drugačni izvedbi bazena sta za dolgo življenjsko dobo ter kvalitetno vodo potrebna podobno vzdrževanje in skrb kot pri velikih bazenih.

Čeprav lahko pri nizkocenovnih izvedbah montažnih bazenov najdemo določene pomanjkljivosti, pa moramo iskreno priznati, da služijo svojemu namenu. Tako kot Ihanovi mora vsak kupec vedeti, zakaj kupuje bazen. Uporabnost majhnih bazenov je v primerjavi z večjimi vgradnimi ali zidanimi omejena, kljub temu pa so tudi majhni povsem primerna rešitev za hlajenje v poletnih dneh ter manj zahtevne oblike rekreacije ali vodno telovadbo. Predvsem za tiste, ki se ne želijo spuščati v gradnjo klasičnega bazena, je montažni bazen dobra alternativa. Z ugodnimi cenami, triletno garancijo in veliko možnostmi uporabe je montažni bazen zato zanimiv nakup za vse, ki cenijo hlajenje v vodi kar na domačem dvorišču. Samo ne postavite ga v senco.