Alge so pokazatelj kakovosti oziroma onesnaženosti vode. Na njihovo rast vplivajo različni dejavniki, kot so svetloba, toplota in hranilne snovi v vodi. Uspevajo tako rekoč v vseh pogojih, v vročih izvirskih vodah, kjer lahko temperatura presega 80 stopinj Celzija, v mrzlih zimskih dneh pod ledom in v stoječih vodah, pri čemer prednjačijo cianobakterije.

Za razvoj alg v plitvih evtropnih vodnih telesih je ključnega pomena vsebnost fosforja. Pri evtropiji mora biti odpadna voda tako čista, da ne vsebuje hranil in fosforja ter da na občutljivih območjih ne povzroča rasti alg in cianobakterij. Merilo zmanjšanja kakovosti vode se po tej definiciji nanaša tudi na poslabšanje barve, videza, okusa ali vonja vode ali na katero drugo spremembo, ki preprečuje ali omejuje uporabo vode.

Do odkritja ultrazvoka za obvladovanje rasti alg je prišlo pred 60 leti. Pri poskusih čiščenja podmornic z ultrazvokom so na algah, izpostavljenih ultrazvoku, opazili določene spremembe. Alge so odmrle ali bile poškodovane. To spoznanje so s pridom uporabili v nizozemskem podjetju LG SOUND; razvili so tako imenovane ultrazvočne naprave za zatiranje in preprečevanje rasti alg in nastajanje biofilma LG sonic.

Kot je povedal tehnični direktor podjetja VVING Zoran Gala, so te naprave na slovenskem trgu novost, v svetu pa jih v vseh vodnih okoljih s pridom uporabljajo že skoraj celo desetletje. Direktorica LG SOUND Caroline Lems je povedala, da so razvili vrhunsko tehnologijo uničevanja in preprečevanja rasti alg na naravi popolnoma neškodljiv način. Naprave LG sonic se uporabljajo tako v malih fontanah in plavalnih bazenih kot v ribnikih, jezerih in zalivih. V industriji jih uporabljajo pri odpadnih vodah, rezervoarjih pitne vode, hladilnih napravah itd.

Naprave delujejo tako, da se ultrazvočni valovi ustvarjajo v elektroomarici, ki jo napaja tok moči 220 V. Prek posebno izdelane žice je ta omarica povezana s transduktorjem, ki pod vodo oddaja ultrazvok pod kotom skoraj 180 stopinj v vse smeri. Novejše naprave, kot sta XL+ in XXL +, je možno napajati tudi s sončno energijo. Poraba energije je zelo majhna – od 10 do 15 W. Alge v dosegu transduktorja začnejo nihati v frekvenci ultrazvočnih valov, in ko celica doseže resonanco, se začno v njej dogajati spremembe. Tako se poruši sistem oskrbe delov celice, kar privede do propada celice in posledično cele alge.

Čeprav je naprava izdelek vrhunskega znanja in tehnologije, je preprosta za montažo in vzdrževanje. Njena cena je glede na koristi izredno sprejemljiva. Glede na model in površino vodnega okolja se giblje od tisoč do tri tisoč evrov. Uporabniki jo lahko najamejo za poskusno dobo treh mesecev. Če so z njo zadovoljni, jo lahko odkupijo, če ne, pa jo vrnejo ponudniku.