Dodatki za hitrejše delo

Glavna prednost najmočnejših frez je zmogljivost snega, ki ga lahko sčistijo v eni uri. Pri hondi HS 970 TS je to približno 50 ton na uro, pri HSM 1390 pa že 80 ton. Res je, da ima vsaka freza svoj tip motorja, vendar pa bi težko trdili, da je moč motorja edina, ki vpliva na zmogljivosti snežne freze. K hitrosti dela oziroma zmogljivosti bistveno prispevajo majhne podrobnosti, tisti dodatki, ki jih modeli nižjega razreda še nimajo.

Med njih spadajo recimo električni zagon, brezstopenjski menjalnik in električna nastavitev izmeta med delom brez potrebe po ustavljanju. Freza 1390 iZ ima na primer tudi električno nastavitev višine in nagiba snežne rolbe, da lahko tako natančno nastavimo čiščenje tik ob robniku. Takšne snežne freze imajo tudi večji rezervoar za gorivo (6 litrov), s katerim lahko sneg čistimo približno tri ure brez dotoka goriva.

Redna skrb

Še nekaj besed o vzdrževanju snežnih frez ne glede na njihovo velikost ali zmogljivosti. Po vsaki uporabi bi morali z vodo očistiti sneg in sol z rezil ter gosenic oziroma koles. Že pred zimsko sezono pa bi morali preveriti olje v motorju, dobro pritrjenost vseh vijakov in stanje pogonskih koles ali gosenic. Pred zimo bo vsak skrben lastnik tudi poskrbel za to, da so vsi deli freze dobro podmazani z mastjo v razpršilu ali navadno mazalno mastjo, vse dele, ki so v stiku s tlemi do približno 30 centimetrov višine.

Za najzahtevnejše naloge

Opisana oprema snežnih frez je zgolj vrh zmogljivosti Hondinih strojev. Ta sloni na močnih temeljih, najbolj odpornih delih snežnih frez, ki sploh omogočajo delo. Široko območje frezanja, zobata rezila za trd in naplužen sneg, široke gosenice za dober oprijem in motor z devetimi oziroma trinajstimi konjskimi močmi so osnova učinkovitega dela. Hondini frezi HS 970 TS in HSM 1390 iZ zapolnjujeta vrzel med stroji vstopnega razreda in profesionalnimi napravami. O njuni kakovosti pove veliko tudi to, da čeprav v osnovi nista namenjeni profesionalnim uporabnikom, so ti lastniki v večini primerov. Za nakup takšnih strojev se odločajo mnoga slovenska smučišča in komunalna podjetja, seveda pa takšnih lastnosti ne spregledajo niti zasebni uporabniki, ki iščejo največ.