Okoli hiše je več delovnih opravil z žago oziroma lesnoobdelovalnimi stroji. Od obrezovanja, oblikovanja in postavljanja lesene ograje do priprave drv za kurjavo. Prvo vprašanje, ki si ga morate postaviti pred nakupom žage, je, za kakšen namen nameravate uporabljati žago. Jo potrebujete za zahtevno, profesionalno rabo ali domačo oziroma hobi rabo? To bo odločalo o tipu žage oziroma lesnoobdelovalnega stroja, ki bo zadovoljeval vaše želje in potrebe.

Občasnim domačim uporabnikom so namenjene hobi žage, ki so primerne za delo v domačih delavnicah. Naslednji segment žag je namenjen širokemu krogu uporabnikov, saj ponujajo dovolj moči in kakovosti materialov za nemoteno delo. Bolj zahtevnim uporabnikom so na voljo žage za profesionalno rabo. Tovrstne žage so izdelane iz najkakovostnejših materialov in imajo najboljše karakteristike. Namenjene so zahtevnejšim uporabnikom, vendar pa jih priporočamo tudi domačim uporabnikom, ki od stroja zahtevajo več. Vsaka izmed skupin žag služi svojemu namenu in v nadaljevanju bomo spoznali le nekatere izmed njih.

Obstajajo različice krožnih žag, ki so primerne za domačo rabo (npr. za izdelovanje opažev, rezanje letvic, ivernih in vezanih plošč ipd.), ter različice, primerne za profesionalno rabo (npr. za rezanje laminata, parketa ipd.). Krožne žage imajo nastavljivo vodilo, ki omogoča vzdolžno in prečno žaganje, list žage je nastavljiv po višini, njihova nizka teža pa omogoča lahko mobilnost. Z uporabo vodila se zagotovi, da oblikovani predmet ostane na pravem mestu, kar omogoča natančnejše žaganje. Tovrstne žage so najboljša izbira pri oblikovanju robov (npr. poševni rob).

Tračne žage so primerne ne glede na to, ali izdelujete manjše kose pohištva ali potrebujete žago za vsestransko domačo uporabo oziroma profesionalno rabo. So zelo stabilne, nekateri proizvajalci pa ponujajo tudi močno mizo iz sive litine, kar omogoča nižje vibracije. Nastavljivo vodilo omogoča čisto in natančno delo, ne glede na to, kaj delate. Za večjo varnost in udobje poskrbijo varnostna stikala, kazalniki rezila in hitra sprostitev ročice.

Dekopirne žage so idealne za rezanje zapletenih krivulj in ustvarjanje krivulj z robovi. Podobne so tračnim žagam, pri katerih žagin list kroži v neprekinjenih krogih, žagin list pri dekopirnih žagah pa deluje s hitrim gibanjem »gor-dol«. Prednost dekopirnih žag je, da se žagin list lahko odstrani in namesti v predpripravljeno začetno točko, kar omogoča zmanjšanje površine znotraj obdelovanca. Dekopirne žage omogočajo rezanje bolj zapletenih krivulj.

Poleg omenjenih skupin žag v skupino lesnoobdelovalnih strojev sodi tudi odsesovalna naprava, ki je običajno lahko priključena na kateri koli lesnoobdelovalni stroj. Njen namen je preprečevanje uhajanja delcev v prostor in posledično ustvarjanje čistejšega in zdravju prijaznejšega zraka v delovnem okolju. Ima visoko sesalno moč, njeno priključevanje je enostavno in primerno za mobilno rabo.

Priporočamo vam torej, da izberete žago, primerno svojim zahtevam in delu, ki ga nameravate opravljati. V nekaterih primerih so profesionalne žage le nekoliko dražje od segmenta vsestranskih žag, vendar lahko ponudijo več.