V sejemski dvorani L se z vetrnimi turbinami kanadskega proizvajalca Windtronics predstavlja podjetje Flycom. Turbine, ki so jih v Kanadi razvijali deset let in jih v vseh vremenskih pogojih testirali štiri leta, predstavljajo revolucijo na področju vetrnic. Najboljši izkoristek imajo uporabniki, ki živijo na vetrovnih območjih. Kot je povedala direktorica prodaje v Flycomu Mirjam Bernard, na Dunaju proizvedejo od 5.000 do 5.500 kilovatnih ur takšne energije letno, sicer pa kanadska turbina za delovanje ne potrebuje močnega vetra.

»Vetrnica deluje že pri hitrosti vetra en meter na sekundo,« je poudarila Bernardova. »Ena turbina lahko v Sloveniji letno proizvede 2.753 kilovatnih ur energije, kar predstavlja 50 odstotkov porabe povprečnega evropskega gospodinjstva." Takšen način izkoriščanja vetra je v Sloveniji in Evropi nov in malo znan. Podjetje na MOS premierno v Evropi predstavlja te sisteme, proizvajalec Windtronics pa v sodelovanju s Flycomom razmišlja o širitvi proizvodnje v Evropo. »Želimo si, da bi tovarno postavili v Sloveniji. S tem bi ponudili tudi 50 prostih delovnih mest. Žal pa Slovenija ni najbolj naklonjena subvencioniranju tovrstne proizvodnje, zato smo zaenkrat najbližje postavitvi tovarne na Poljskem,« je še povedala Bernardova.

Sisteme vetrnih elektrarn lahko koristijo tudi posamezniki

Z izkoriščanjem vetrne energije se ukvarja tudi podjetje Ribičija d.o.o., ki na MOS predstavlja svojo blagovno znamko Eco Energy. Kot je povedal direktor podjetja Zlatko Horvat, se prioritetno ukvarjajo z neodvisnimi sistemi za napajanje samostojnih vikendov in počitniških hiš. Imajo že nekaj vetrnih polj v Sloveniji, največjega v Vipavski dolini. Pravijo, da se mora uporabnik prilagajati okolju. Tudi posamezniki lahko s pridom uporabljajo sisteme vetrnih elektrarn. »Pridelano energijo lahko koristi zase, viške pa prodaja naprej. Za celotno tako pridelano energijo je upravičen do subvencije,« je opisal Horvat. Tovrstni način pridobivanja energije je zanimiv za podjetja, ki stremijo k racionalizaciji energije in zmanjšanju stroškov. »S tem prihranijo denar in ga lahko vložijo v širitev in razvoj podjetja,« je pojasnil.

Seveda pa vetrnic in vetrnih elektrarn ni mogoče postaviti kjerkoli. Vetrnice lahko z ustreznim gradbenim dovoljenjem postavijo zunaj območij Nature 2000 in območij, kjer bivajo zaščitene ptice. Za manjše sisteme za osebno uporabo gradbeno dovoljenje ni potrebno.