Adventni venček

Poleg jaslic in božičnega oziroma novoletnega drevesca je eden izmed nepogrešljivih elementov decembrskega okraševanja zagotovo okrogel adventni venček – z obveznimi štirimi svečkami. V simbolnem pomenu predstavlja luč, toploto v mrzlih dneh, prevlado svetlobe nad temo.

Advent je obdobje pričakovanja pred božičem, ko se verniki katoliškega sveta pripravljajo na prihod Kristusa; gre za osebno pripravo na nov začetek in razmislek o preteklem letu. Adventni čas se začne četrto nedeljo pred božičem, letos je to 29. novembra. Takrat katoliki simbolično prižgejo prvo svečko, naslednjo nedeljo poleg prve prižgo še drugo svečko, na tretjo adventno nedeljo tri in na zadnjo adventno nedeljo, ki bo letos 20. decembra, štiri svečke. Katoliki pogosto izbirajo tradicionalne adventne venčke v vijolični in rdeči barvi. Tisti, ki jim ugaja simbolika pričakovanja, vendar jim omenjeni barvi nista všeč, pa se lahko mirne vesti odločajo tudi za raznolike druge oblike in barve venčkov. V cvetličarnah in prodajalnah za dom so na voljo že izdelani, ki jih je mogoče kupiti že za manj kot deset evrov, cena pa je lahko seveda tudi veliko višja.

Naredimo sami

Lahko se seveda odločimo narediti tudi svoj unikaten adventni venček, ki bo prinesel v naš dom poseben čar. Če sledimo simboliki zimzelenega zelenja in okrogle oblike, ki pomenita večno življenje in novo rojstvo, ne bomo zgrešili. Rastje oblikujmo v obliko kroga s pomočjo tanke žice. Za podlago uporabimo okrasni svetleči se pladenj. Štiri svečke so lahko del venčka ali pa so postavljene poleg njega. Možnosti za zanimivo narejen venček je nešteto, na pomoč nam utegne priskočiti že malce domišljije.

Ideja, izvedba in besedilo: K. C. Š.