Dnevna soba

Dnevna soba je prostor, v katerem preživimo največ časa, zato ji lahko posvetimo tudi največ pozornosti. Če že ne načrtujemo zamenjave večjih kosov pohištva, pa jih vsekakor lahko popestrimo in z manjšimi dodatki ustvarimo spremenjen dnevni prostor.

Obstoječo sedežno garnituro poživimo z novimi okrasnimi blazinami, če blazine že imamo in se nam jih zdi škoda zamenjati z novimi, pa jim lahko izdelamo zgolj novo preobleko. Tako z majhno spremembo vizualno ustvarimo drugačen videz sedežne garniture. Prednost prevleke je tudi, da jo enostavno snamemo in operemo.

Tudi z zavesami se lahko poigramo. Če se že dalj časa odločamo za zamenjavo zaves, je začetek decembra pravi čas, saj zavese ustvarijo res neverjetno drugačen ambient. Na izbiro je ogromno različnih oblik, materialov, lahko so izdelane po meri ter v barvnih kombinacijah, ki se lepo zlijejo z drugimi predmeti v prostoru.

Odločitev, kakšne zavese kupiti – iz kakšnega materiala in katerih barv –, je za marsikoga zelo težka, zato je dobrodošel obisk strokovnjaka s tega področja, ki vam lahko svetuje pri izbiri oblike, barvne kombinacije in opravi tudi izmere.

Če so obstoječe zavese razmeroma nove, jih popestrimo s pentljami, morda dodatnimi stranskimi zavesami ...

Če je dnevna soba večja in imamo še dovolj prostora za kakšen dodatek, se k sedežni in pohištvu lepo poda vaza, ki je lahko lesena ali oblečena v usnje oziroma umetno usnje. Če želimo popestriti prazno steno, je lahko idealna rešitev slika, katere okvir je tako kot vaza lesen oziroma oblečen v usnje ali umetno usnje.

Spalnica

Spalnica je prostor, ki nas pomirja, kjer se odpočijemo in napolnimo z energijo. Med letom nam vedno primanjkuje časa, zato so prihajajoči prazniki idealni, da osvežimo tudi spalnico. Če začnemo kar pri glavnem elementu – postelji. Lepši videz postelje dosežemo, če jo prekrijemo s pregrinjalom in dodamo še kakšno okrasno blazino. Če je vzglavna stranica lesena, jo lahko za spremembo oblečemo v prevleko, po možnosti na spodnji strani prešito s posebno vato, da je prevleka prijetno mehka in topla.

Prevleko lahko izdelamo sami oziroma jo damo v izdelavo tapetniku, ki jo dimenzijsko popolnoma prilagodi vzglavni stranici.

Dobrodošla v spalnici je tudi preproga, saj smo dostikrat bosi in topel občutek pod nogami, predvsem v zimskem času, je zelo zaželen. Preproga hkrati popestri spalnico in ustvari občutek topline.

Jedilnica

Užitek pri jedi je še večji, če je jedilnica lično opremljena. V prazničnih dneh se v jedilnici zadržujemo dalj časa kot običajno, zato ji lahko posvetimo več pozornosti.

Kuhinjske stole okrasimo s pentljami, če so stoli oblazinjeni in je blago že obrabljeno, ga lahko damo tapetniku preobleči v novo blago. Investicija je razmeroma majhna, videz stolov z novo preobleko pa popolnoma drugačen.

Mizo popestrimo z novim prtom oziroma si omislimo nove pogrinjke. Seveda bo miza najlepša takrat, ko bo obložena z dobrotami in bodo okoli nje sedeli naši najbližji.

Ko se lotimo prenavljanja oziroma popestritve stanovanja, je pomembno predvsem, da pri omenjenem delu uživamo ter uporabimo takšne barve in dodatke, ki so nam všeč. Ne ozirajmo se preveč na to, kaj je trenutno v modi, saj je stanovanje naše in bomo v njem živeli mi.

Irena Žakelj, dipl. ekon.