Vodilna ekipa centra NCAR pojasnjuje, da med predlogom Stevena Chua, ki je prvi glasneje začel razmišljati o barvanju streh v belo, in dejansko uresničitvijo obstajajo prepreke: »Naše raziskave navajajo, da so lahko bele strehe, vsaj v teoriji, učinkovita metoda zniževanja toplote v mestnih okoljih,« pojasnjuje znanstvenik Keith Oleson in vodilni avtor študije. »Treba je preveriti, ali je barvanje streh z belo sploh izvedljivo, vendar pa ideja vodi v nadaljnje raziskave.

V mestih nastajajo otoki vročine

Mesta so na klimatske spremembe posebno občutljiva, saj je temperatura v njih višja od okoliških, podeželskih površin. Asfaltne ceste, katranske prevleke na strehah in druge umetne površine absorbirajo sončno energijo in ustvarjajo urbane otoke vročine, ki v povprečju zvišajo temperaturo za 1 do 3 stopinje Celzija ali več v primerjavi s podeželjem. Bele strehe bi sončno energijo odbijale po enakem principu, kot je poleti bolje nositi belo majico.

Med raziskavo so uporabili nov računalniški model za simuliranje količine sončne energije, ki jo vsrkajo in odsevajo mestne površine. Računalniške simulacije so pokazale, da bi lahko z belimi strehami temperaturo v mestih znižali za okrog 33 odstotkov. Učinek hlajenja bi bil najbolj opazen čez dan.

Hlajenje tudi v notranjosti stavb

Bele strehe pa bi hladile tudi notranjost stavb. To bi bilo odvisno predvsem od lokalnega vremena ter od razlik v količini energije, ki jo porabimo za ogrevanje in hlajenje. Uravnavale bi predvsem zunanjo temperaturo in porabo fosilnih goriv, posledica katere je globalno segrevanje planeta.