Danes je zavest o zaščiti okolja vse višja, zagovorniki uporabe obnovljivih virov pa iz dneva v dan bolj glasni. Toplotne črpalke so ekonomsko sprejemljiv način zagotavljanja zadostnih količin energije za ogrevanje doma indodatnih količin tople vode, v vročih poletnih dneh pa hišo tudi ohlajajo.

Toplotna črpalka v hiši ne zavzame veliko prostora. Ne potrebuje vzdrževanja in ne prostora za gorivo. Tako nam prihrani tudi do 50 odstotkov denarja, ki bi ga sicer namenili za konvencionalne vrste goriva.

Toplotna črpalka hišo ogreva in hladi

Toplotne črpalke so visoko učinkoviti proizvajalci toplote. Vsaka enota porabljene energije, ki jo pridobimo iz zemljine toplote, se nam povrne trikrat. Učinkovitost toplotne črpalke se meri skozi vse leto, saj deluje tudi, ko je zunaj toplo. Z uporabo temperature tal, ki je hladnejša od zraka v hiši, se aktivira sistem pasivnega hlajenja. Ta porabi manj energije, kot je potrebujemo za osvetljavo doma z nekaterimi starejšimi potratnimi sijalksmi. Če pasiven način hlajenja ni dovolj, vključimo aktiven sistem, ki uporablja ohlajeno energijo kompresorja. Zaradi manjše porabe energije je takšen način delovanja učinkovitejši in varčnejši od tradicionalnih klimatskih naprav.

Črpanje energije v okolici hiše

Delovanje toplotnih črpalk temelji na dejstvu, da je energija,  ki jo vedno znova obnavlja sonce s svojo toploto, dostopna v bližini vsake hiše. Energija se shrani v tleh, kamninah, podtalnici, jezerih in zraku. Prav temu so prilagojeni različni modeli črpalk. Izkoristek energije iz kamnin je ena izmed najpogostejših rešitev.

Za izkoriščenje energije kamnin položimo cevi skozi vrtino 50 do 200 metrov globoko v kamnino. Zavite cevi, položene na globini enega metra pod tlemi, bodo koristile sončno energijo, ki se akumulira v tleh, na enak način pa črpalke s pomočjo cevi črpajo energijo z dna jezer ali vodotokov. Energija podtalnih voda se črpa z uparjalnikom. Ta vodi odvzame energijo, voda pa se  vrne v naravo. Z uporabo posebnih sončnih modulov lahko sončno energijo črpamo neposredno iz zraka, vendar pa ta način ni najbolj učinkovit, kadar je zunaj hladno.

Pri nakupu toplotne črpalke bodimo dosledni

Pri izbiri toplotne črpalke namenimo nekaj pozornosti letni učinkovitosti in uspešnosti uporabe shranjene sončne energije; pripravi tople vode oziroma količinam, ki jih črpalka lahko proizvede; profesionalnim in pravilnim storitvam ponudnika črpalk pri nakupu in vgradnji le-teh. To je namreč garancija za optimalno delovanje črpalk in njihovo učinkovitost.

Toplotne črpalke imajo številne prednosti. So ekološke, saj uporabljajo obnovljive vire energije in ne proizvajajo škodljivih emisij ogljikovega dioksida. So varčne in stroškovno učinkovite. Kar dve tretjini proizvedene toplote sta praktično brezplačni, kar prinese 50-odstotni prihranek pri stroških ogrevanja. So tudi kompaktne, saj zavzamejo le 0,5 kvadratnega metra. Uporabimo jih lahko tako za ogrevanje kot za hlajenje prostorov ter vode. So enostavne za vzdrževanje, zanesljive, preizkušene in preverjene.