Prednosti

Glavna in najbolj očitna prednost robotskega sesalnika je prihranek časa. Večje ko je stanovanje, bolj se pozna. Poleg tega je sesanje za marsikoga eno najbolj zoprnih gospodinjskih opravil. Zakaj se mu torej ne bi izognili?

Velika prednost robotske »gospodinjske pomočnice« je tudi ta, da delo opravi, ko vas ni doma. Tako se lahko po stanovanju "sprehodi" kar vsak dan, kar pomeni, da bodo tla vašega stanovanja vedno čista. Idealno tudi za astmatike in osebe, ki so alergične na hišni prah!

Robotski sesalnik je tudi odlična "igrača" za tehnološke navdušence. Pravijo, da moške ne zanimajo gospodinjski aparati… V primeru robotskega sesalnika to zagotovo ne drži! Zgovoren je podatek, da več kot polovico robotskih sesalnikov kupijo moški in tudi, ko je nov hišni ljubljenček doma, se prav oni najraje ukvarjajo z njim.

Pomanjkljivosti

roomba.jpg

Delovanju in načinu "razmišljanja" robotskega sesalnika se je treba malce prilagoditi. S tal moramo odstraniti predmete (vaze, kable ipd.), ki bi ga lahko ovirali pri sesanju. Tudi visoki pragovi in visoke preproge lahko predstavljajo oviro. Če želimo, da bo temeljito posesal tudi pod mizo, moramo stole pred odhodom od doma umakniti oziroma zložiti na mizo. Težave mu bodo povzročali tudi ozki prehodi in skriti kotički, kamor se še z običajnim sesalnikom težko prebijemo.

Navaditi se moramo, da robotski sesalnik poženemo dva- do trikrat tedensko. Količina umazanije, ki se nabere ob sesanju samo enkrat tedensko, je lahko prevelika, da bi jo nov hišni ljubljenček uspešno posesal.

Tako kot vsak hišni ljubljenček tudi robotski sesalnik zahteva pozornost. Enkrat tedensko mu moramo nameniti od 10 do 15 minut svojega časa ter očistiti krtače, kolesa in sesalne poti. Največja nadloga so lasje, ki se navijejo okrog vrtečih se delov.

Če imamo doma tudi pravega hišnega ljubljenčka (psa, mačko), se lahko zgodi marsikaj. Čeprav je robotski sesalnik zelo pameten in se vedno pravočasno ustavi, je vseeno bolje, da domačega ljubljenčka med sesanjem zapremo v drug prostor.

Sodba

roomba1.jpg

Ali se nakup robotskega sesalnika splača? Tisti, ki so ga že imeli možnost preizkusiti, so enotnega mnenja: absolutno da! Že res, da ne zmore prav vsega in je enkrat ali dvakrat mesečno še vedno treba poseči po klasičnem sesalniku, a še vedno je prihranek časa ogromen. Da čistejšega stanovanja niti ne omenjamo.

Če vam finance dopuščajo, si ga vsekakor privoščite. Odločitve ne boste obžalovali. Pazite le, da boste kupili izdelek preverjene kakovosti in ne kakšen cenen kitajski ponaredek.