Feng šuj uporablja dišave in rastline za vnos večje harmonije v bivalno okolje in s tem tudi v naše življenje. Prijetno je, kadar v prostoru začutimo vonj, ki nam je všeč. Stanovanje je kljub ogrevanju treba zračiti, saj tako povečamo dotok svežega zraka v prostor. Poleg tega pa lahko zrak izboljšamo tudi z nekaterimi rastlinami, ki bodo obogatile naš dom. Namesto njih lahko uporabite tudi eterična olja.

Dišavnice nam zaradi svojih zdravilnih lastnosti pomagajo pri sprostitvi ali iskanju ravnotežja ali pa enostavno popravijo kako značajsko lastnost. Takšne lastnosti imajo, na primer, bazilika (Basilicum), bergamotka (Citrus bergamia), limonovec (Citrus), evkaliptus (Eucalyptus), jasmin (Jasminum), bor (Juniperus communis), kamilica (Chamomilla), cimet (Cinnamomum), sivka (Lavandula), poprova meta (Mentha piperita), vrtnica, pomarančevec (Citrus dulcis) in timijan (Thymus).

Bazilika

Nekaj zmečkanih listov bazilike bo dovolj, da se bo vonj razširil po stanovanju. Uporabite lahko tudi eterično olje, ki ga nakapajte v izparilnik. Rastlina dobro prenese zimo v stanovanju. Obstaja več različnih vrst, nekatere izmed njih so tudi trajnice, zato imate baziliko lahko v stanovanju skozi celo leto.

bazilika.jpg

Rastlina izboljšuje koncentracijo in logično razmišljanje. Tako boste prej ugotovili, kdo so vaši pravi prijatelji. Ugodno vpliva tudi na samostojno delo in dokončanje le-tega. Delovne naloge boste s pomočjo bazilike lažje in hitreje opravili.

Bergamotka

Ta rastlina pomaga pomiriti nevrološki sistem, zaradi njenega vonja pa boste občutili manjšo potrebo po hrani; zmanjšuje tudi melanholično razpoloženje in nervozo. Če boste eterično olje uporabljali v pisarni, vas bodo sodelavci bolj cenili, zaščiteni boste pred opravljanjem in negativnimi prijateljstvi, sami pa boste mirnejši. Rastlino lahko poleti posadite v južni del vrta ali pa jo imejte v južnem delu pisarne oziroma stanovanja.

Limonovec

Limonovec bo odlično uspeval v vzhodnem delu vrta, otrokom pa bo prinesel srečo. Če ga boste postavili v zahodni del vrta, bo srečna vsa družina. Pritlikavo vrsto ali limonsko travo lahko postavite v kuhinjo, kjer bo otrokom povečevala tek. Limonino olje je dobro dodati v kopeli, saj zmanjšuje stres.

limonovec.jpg

Če boste posodo z limonami postavili na desno stran vaše delovne mize, bodo vaše misli bolj jasne, vaši poslovni dogovori pa uspešnejši. Limonovec prinaša srečo in predanost v ljubezni, ustvarja disciplino in posvečenost ter v življenje vnaša večjo vitalnost. Kar pa je najpomembnejše, je, da bo družina z limonovcem bolj povezana.

Bor

Pritlikavi bor lahko posadite v lonec in postavite ob vhodna vrata. Tako boste zmanjšali napetost, ki ste jo prinesli z delovnega mesta. Vonj bora sprošča. Postavite ga lahko tudi v kopalnico ali poleg postelje. Eterično olje lahko dodate vodi za pranje, saj boste osvežili ves prostor.

bor.jpg

Evkaliptus

Evkaliptus ugodno vpliva na dihalne poti in olajša težave s sinusi, zato je priporočljiv ob prehladih. Poleg tega vpliva na koncentracijo, zato ga lahko med učenjem nakapate v izparilnik. Študentom in piscem postavite rastlino na severovzhodno stran stanovanja, vsi, ki so pogosto na poti, pa naj jo imajo na severozahodni strani.