Verjamemo, da ste si vsi že okrasili svoje domove. Za tiste, ki vam še ni uspelo ali morda potrebujete še kakšen namig za »piko na i«, pa smo pobrskali po letošnjih »trendih«, kot modnim smernicam radi rečemo. In tu je nekaj ugotovitev.

V eni izmed ljubljanskih trgovin, specializiranih za izdelke, namenjene okraševanju stanovanj in popestritvi prazničnega vzdušja, pravijo, da je najbolj »in« barva letošnjih praznikov vijolična. Večina proizvajalcev okrasja se je prilagodila tej nepisani zapovedi. Če govorimo o okrasnih kroglah za božična drevesca, so letos prva izbira steklene. Na trgu je sicer precejšnja ponudba poceni izdelkov iz plastičnih mas, vendar bo pri končnem rezultatu zelo opazno, iz kakšnih materialov je dekoracija. Cene sploh niso tako zelo visoke, saj denimo komplet 49 stilsko in barvno skladnih steklenih krogel s premerom okoli 5 centimetrov trgovci ponujajo že za 49 evrov. Ducat majhnih enobarvnih kroglic pa stane le nekaj malega več kot 4 evre.

Marsikdo verjetno sploh ne ve, da koničasti okraski, ki smo jih pred leti radi natikali na vrh novoletne jelke, niso več v trendu in jih je v trgovinah težko najti. »Zelo pa je med kupci priljubljeno namizno okrasje, naj gre za sveče ali druge predmete, oblikovane po klasičnih božičnih in silvestrskih motivih. Sveče morajo skoraj obvezno oddajati prijeten, a nevsiljiv vonj, pri siceršnjem okrasju pa se letos ceni predvsem duhovitost,« so pojasnili v naših trgovinah.

Letošnja zapoved – blišč

Nanizajmo še nekaj zanimivosti. Barva praznikov, ki so pred nami, je snežno bela. Zelo modna bo dekoracija v beli s pridihom vijolične v nekaterih okrasnih elementih. Tudi z izbiro bele v kombinaciji z rdečo ne bomo naredili napake. Seveda ne pretiravajmo, da nas ne zanese v kič. V nobenem primeru pri letošnji dekoraciji ne kombinirajmo rdeče in zlate, saj bo takšna okrasitev delovala plehko in ceneno. Zlata že, a naj bo sama. Dekorativne elemente v zlati barvi bomo brez skrbi in ne glede na bodoče trende lahko uporabili tudi prihodnje leto.

Sicer pa naj bo po nasvetih poznavalcev vse letošnje okrasje bleščeče in iskrivo. Krogle na slavnostnih drevescih naj bodo že same okrašene z bleščicami. Žebljico na glavico pa bomo zadeli s prozornimi kroglami iz kvalitetnega stekla v kombinaciji s primerno razsvetljavo. Svetlobni in barvni učinki, ki bodo nastali ob takšni kombinaciji, bodo zagotovo poudarili praznično svečane občutke. Če nam dekoracija z igro svetlobe res uspe, pa gotovo nekaj šteje tudi občudovanje in zavist gostov, ki jo bodo imeli priložnost videti.

Letos vsaj glede decembrskih okrasitev nikakor niso v trendu mat barve. Zato pa bodo dobrodošla in modna popestritev prazničnega vzdušja vejice pušpana. Pušpan se bo najbolj obnesel pri zunanji dekoraciji, denimo na vhodnih vratih. Zelo previdno in s pravo mero ga lahko uporabimo tudi pri kakšni namizni dekorativni kombinaciji.

Največji mojstri okraševanja so otroci

Gotovo pa je res, da mnogi na praznike in okraševanje doma gledajo z drugačnimi očmi. Družini z malimi otroki je verjetno prav malo mar, katere materiale in barve so proizvajalci okrasja in trendovske revije določili kot edine prave in zveličavne. Popoldnevi in večeri, ko se mlada družina zbere ter skupaj izdela vse elemente dekoracije, nato pa dom še okrasi po svojem občutku in navodilih najmlajših članov, so gotovo neprecenljivi. Tudi zaljubljen par bo gotovo užival v skupaj preživetem »delovnem« vikendu ob krašenju in pripravi stanovanja na božično-novoletne praznike. Ob tem sploh ni rečeno, da bodo okraski, ki jih izdelamo sami ali pa otroci z nekaj malega nasvetov in pomoči, kaj manj lepi in atraktivni od kupljenih. V trgovinah so na voljo najrazličnejši materiali, nešteto vrst papirjev, folij, žic, trakov, vrvic, amaterskih kiparskih materialov, bleščic, barv ... Zanimive in koristne nasvete o tem, kako okraske izdelati, lahko najdemo že skoraj povsod. Na voljo so specializirane revije in knjige, neizčrpen vir idej in nasvetov je svetovni splet. Za nevešče tujih jezikov se precej spletnih strani najde tudi v slovenščini. Z malo brskanja lahko najdemo celo forume, ki so posvečeni prav izdelovanju okraskov doma, v družinskem krogu.

Naravna drevesca so neredko bolj ekološka

Za konec še nekaj besed o za mnoge najpomembnejšem delu praznične dekoracije. Božičnem oziroma novoletnem drevescu. Čeprav jih običajno imenujemo jelke, gre večinoma za mlada smrekova drevesa. Nikakor si ne privoščimo izleta na slepo v gozd, da bi sami posekali na oko primerno drevo, saj bomo uničili del narave, občutki ob takšnem drevescu pa ne bodo prijetni ne glede na to, kako lepo bo okrašeno. Ena od boljših možnosti je nakup drevesca pri pooblaščenih prodajalcih. Njihove smrečice so označene z uradno plombo in izhajajo iz namenskih drevesnic ali pa gre za del rednega in nujnega čiščenja gozda. Vsekakor z nakupom takšnega drevesa narave ne bomo preveč oškodovali. Druga možnost je nakup drevesca iz umetnih mas. Je pa tudi tak nakup lahko precej neprijazen do narave, saj mnogi nevestni proizvajalci ob proizvodnji okolju naredijo večjo škodo kot nepooblaščeni posek smrekove mladice. Res pa je plastično drevo uporabno tudi več let ...