Tekmovanja se je udeležilo 14 tekmovalk in en tekmovalec različnih starosti in poklicev – vsi so ljubiteljski kuharji. Prišli so iz vse Slovenije, ena tekmovalka tudi iz sosednje Avstrije, edini moški predstavnik, desetletni Aljaž Konec, pa je bil hkrati tudi najmlajši letošnji tekmovalec.

Strokovna komisija upoštevala tudi izvirnost

foto7.jpg

Tekmovanje so spremljali številni navijači, ki so udeležence opazovali pri pripravi jedi in jih spodbujali. Na to, kako se sučejo za delovnim pultom, kakšne sestavine uporabljajo in kako pospravljajo za seboj, pa so bili še posebno pozorni člani strokovne komisije pod vodstvom kuharskega mojstra Jožefa Oselija iz Kranja. Ocenjevali so potek priprave, izvirnost jedi, upoštevanje sodobnih načel zdrave prehrane, videz in okus.

foto5.jpg

Prvo mesto je zasedla Sonja Suhadolc iz Domžal, ki je navdušila s sočno marelično pito in z gibanico iz špinače. Drugo mesto je pripadlo Aljažu Koncu iz Lipoglava, Loče pri Poljčanah, ki je pripravil izvirno jesensko gibanico z zeliščno omako in še vlito gibanico. Na tretje mesto pa se je zavihtela Bernardka Prinčič iz Kozane pri Dobrovem, ki je iz domačih, ekološko pridelanih sestavin pripravila briško pogačo, zelenjavno- mesni zavitek in za posladek še tiramisu.

Posebne nagrade za zdrave jedi

Tri tekmovalke so komisijo še posebej navdušile z izvirnostjo receptov za pripravo zdravih jedi, primernih tudi za dietno prehrano, zato jih je nagradila za posebne dosežke. Alja Pišek iz Trbovelj je sestavila posebno gibanico za deževne dni, Marija Pišek, prav tako iz Trbovelj, zdravilno pogačo, Ivana Helena Faletič iz Žirovnice pa zdrave kosmičeve piškotke.