Energijski razred

Energijski razred je podatek z energijske nalepke, ki nam pove, v katerem energijskem razredu je pralni stroj. Stroji so razdeljeni v energijske razrede od A do G, pri čemer A pomeni stroj z najmanjšo porabo energije in G stroj z najvišjo porabo energije.

Obstajajo že pralni stroji v razredih A+ in A++ , vendar uradnih meril zanju še ni, zato nista prikazana na energijski nalepki. Sicer pa vsak + pomeni 10 odstotkov nižjo porabo od deklariranega razreda A. Dva plusa A++ torej pomenita za 20 odstotkov manjšo porabo od razreda A.

Vrtljaji ožemanja

Podatek o številu vrtljajev ožemanja nam pove, s kakšno hitrostjo se obrača boben po končanem pranju. Število vrtljajev ožemanja je med 600 in 2000 vrtljajev na minuto. Višji ko so vrtljaji, bolj je perilo suho (oziroma manj vlage je ostalo v perilu) in manj časa se bo perilo sušilo. Najprimernejše število vrtljajev je med 1000 in 1200 v minuti.

Če imamo sušilni stroj, za katerega moramo predhodno ožeti perilo z vsaj 800 vrtljaji na minuto, je priporočljiva hitrost 1000 ali 1200 vrtljajev, saj se bo perilo v sušilnem stroju hitreje posušilo in porabili bomo manj električne energije.

Varovanje dotočne cevi proti izlitju vode

Po nekaj letih uporabe se lahko zgodi, da cev za dotok vode v stroj preperi ali se drugače poškoduje in voda steče na tla. Temu se lahko izognemo z nakupom stroja z vgrajeno posebno dvojno dotočno cevjo. Na začetku cevi je varovalo, ki v primeru poškodbe dovodne cevi mehansko zapre dovod vode in prepreči poplavo.

Popolno varovanje pred izlivom vode Aqua Stop je zelo dobrodošlo, ko nimate talnega odtoka. Sistem zazna vsakršno morebitno iztekanje vode iz stroja, tudi puščanje kadi ali tesnila na vratih. Stroj z Aqua Stop je na spodnji strani zaprt; izlita voda steče na njegovo dno. Senzor jo zazna, električni ventil zapre dotok vode na dotočni cevi, hkrati pa se iz stroja izčrpa vsa voda.

Tiho delovanje in nežno pranje

Nekateri stroji imajo vgrajen tihi invertni elektromotor. Gre za poseben motor, ki za delovanje ne potrebuje električnih krtačk in zato motor pri ožemanju ne »žvižga«. Invertni elektromotor ima poleg nižje glasnosti tudi daljšo življenjsko dobo.

Nekateri proizvajalci pralnih strojev ponujajo v boljših modelih posebno nežne bobne za pranje perila. Zaradi strukture bobna se med njim in perilom ustvari vodni film, po katerem perilo nežno drsi. Posebna oblika bobna zagotavlja blago nego perila.