Pasivna gradnja je praktična, saj je samozadostna; vložena investicija, ki je na začetku večja kot pri klasično grajenih hišah, pa se nam sčasoma povrne. Če trenutno nimate finančnih sredstev, ki bi vam omogočala postavitev pasivne hiše, lahko pri gradnji nove hiše izkoristite njene prednosti.

Dnevni prostori naj bodo na južni strani hiše

Večina prostorov, v katerih se zadržujete čez dan, naj bo na eni strani hiše. Okna naj bodo v teh prostorih največja. Priporočljivo je, da je ta zastekljena stran hiše obrnjena  proti jugu, saj boste tako kar najbolj izkoristili sončno svetlobo. Okna na severni strani hiše pa naj bodo kar najmanjša, da bodo toplotne izgube čim manjše. Na severni strani naj bodo kuhinja, hodniki, spalnice, kopalnice in shrambe.

Ugodno bivanje tudi pozimi

V zimskem času bomo sončno energijo izkoristili za ogrevanje in naravno razsvetljavo hiše. Zimski vrt oziroma atrij naj bo  na južni strani hiše, kar bo pripomoglo k večjemu izkoristku sončne energije. Toplota, ki jo zidovi akumulirajo čez dan, bo ponoči ogrevala prostor. Tudi rastlinje, posajeno na severni strani stavbe, bo pomagalo zaščitti hišo pred hladnimi severnimi vetrovi.

Hišo zračite s pomočjo prezračevalnega sistema ponoči, ko je zunanja temperatura nižja. Zunanji pretok zraka pomaga pri hlajenju stavbe in dovajanju svežega zraka. Pri večnadstropnih stavbah pride do učinka vzgona, saj se topel zrak dviga, hladen pa se spušča.

Senčila zadržujejo toploto in varujejo pred vročino

Senčila na oknih vam bodo v zimskem času, če boste z njimi ponoči zagrnili okna, pomagala zmanjšati toplotne izgube za 10 odstotkov. Poleti pa lahko zunanja senčila ali polkna zmanjšajo temperaturo v notranjosti tudi za 6 do 8 stopinj Celzija, zaradi česar vam prostorov ne bo treba dodatna ohlajevati.