Praksa namreč kaže, da imamo Slovenci eno prešito odejo kar 20 let ali več. Odejo je dobro zamenjati vsakih pet do deset let, zato z z vidika higiene to vsekakor ni dobro.

Vrste materialov

Izbira zimskih prešitih odej je povezana z različnimi dejavniki. »Ko pride kupec v našo prodajalno, ga vprašamo, kakšen tip je oziroma kako dobro prenaša hladne temperature. Zanima nas temperatura spalnice ter ali živi v hiši ali bloku. Vse to je namreč dobro vedeti, da lahko svetujemo izbiro pravilnega polnila za prešito odejo,« pravi Alenka Aljančič iz kranjske trgovine Tuhnja. Aljančičeva za hladnejše dni priporoča polnila iz gosjega perja in puha, ovčje volne, dlake kašmirskih koz in kamel ter pravi, da gredo pozimi prav ti materiali najbolj v prodajo. Ljudje se namreč le še redko odločajo za umetne materiale.

Emil Jarc iz kamniškega podjetja Dollar priporoča za hladnejše dni kombinirana pokrivala, ki jih lahko uporabljamo tako poleti kot pozimi. Gre za dvoslojne odeje, ki jih med seboj ločimo, tako da poleti in v hladnejših dneh uporabljamo le en sloj, pozimi pa dva. »Volna je krasen material, ki ima to lastnost, da je pozimi topel, poleti pa hladen. Primerna je za zelo nizke temperature, nekateri pa jo uporabljajo tudi poleti. Zelo dobro odvaja tudi višek telesne temperature in tako ustvarja dobro telesno klimo,« pojasnjuje Jarc.

Tržišče ponuja tudi številne prešite odeje iz umetnih materialov in mešanice naravnih ter umetnih. Umetna vlakna naj bi preprečevala nastanek pršič, vendar Aljančičeva pojasnjuje, da temu ni tako. Pršice se namreč hranijo s kožnimi vlakni in se torej lahko pojavijo ne glede na material.

Vzdrževanje prešitih odej

Življenjsko dobo prešitim odejam podaljšamo tako, da jih redno zračimo in vzdržujemo po navodilih proizvajalca. Če gre za pralne materiale, kot je na primer gosje perje, jih operemo enkrat na tri ali pet let. Če je oseba alergična na pršice, je priporočljivo vsakoletno pranje. Prav tako jih ne smemo stepati, dobro pa ni niti nepotrebno ležanje ne odejah. Tako namreč hitreje poškodujemo vlakna.

Volna je za čiščenje zelo občutljiva. Material je sicer pralen, vendar moramo paziti na temperaturo pranja in način obešanja pri sušenju. Zato je bolj priporočljivo čiščenje v kemični čistilnici. Za odeje je priporočljivo uporabljati bombažne prevleke, saj tako še dodatno zavarujemo material.

Vseh velikosti in oblik

Prešite odeje so vseh velikosti in oblik. Klasične dimenzije so naslednje: 140 x 200, 140 x 220, 200 x 200 in 250 x 200. Za odeje večjih dimenzij je treba stopiti v kontakt s proizvajalcem in izdelali vam bodo takšno kot želite. Od okroglih do izjemno velikih. Aljančičeva se spomni, da je doslej največjo naročil prav košarkar Primož Brezec.

Cene

Cene prešitih odej so odvisne od sestave polnila. Za najdražje veljajo fina polnila iz kašmirske dlake in stanejo okrog 300 evrov (dimenzija 140 x 200), kamelja dlaka se giblje okrog 200 evrov, za grobo polnilo iz ovčje volne pa bomo odšteli okrog 150 evrov.