Večina mačk in psov vsak dan poje nekaj ostre trave, ki jim pomaga prebaviti hrano ali omiliti želodčne težave. Zanimivo jih je opazovati, kako  med množico najrazličnejših bilk vedno najdejo pravo. Včasih pa se lahko zgodi, da jih, predvsem mačke, zapelje dišeči vonj ali zanimive oblike cvetja.

Nevarno je, če psi in mačke zaužijejo katero izmed rastlin, ki jim lahko škodujejo. Zato poskrbimo, da bomo v stanovanju imeli le živalim »prijazne« lončnice in rezano cvetje, na sprehodih ali na vrtu pa opazujte, kaj pes zaužije.

Zmanjšajmo možnost za zastrupitev

Strokovnjaki sicer priporočajo, da psom v obroke hrane dodajamo rastlinska vlakna, ki zmanjšujejo potrebo po iskanju rastlin zunaj hiše, vendar pa jim priljubljenega žvečenja trave v celoti ne bomo mogli preprečiti. Če opazite simptome, kot so bruhanje, driska, sopenje, nenormalen seč, slinjenje, oslabelost in drugo nenavadno vedenje, vam svetujemo, da žival pregleda veterinar.

Da bi imeli domači ljubljenčki kar najmanj možnosti za zastrupitev, smo sestavili seznam nekaterih rastlin, ki so v domovih pogoste, a živalim nevarne.

Katere rastline so škodljive ali nevarne?

• Aloa vera - odlična za opekline, a strupena za mačke in pse. Hranite jo izven dosega hišnih ljubljenčkov. Simptomi: bruhanje, depresija, driska, anoreksija, tresenje, spremembe v barvi urina.

• Amarilis – lep v okrasnem vrtu in priljubljen v domovih, a strupen za mačke in pse Simptomi: bruhanje, depresija, driska, bolečine v trebuhu, anoreksija, tresenje.

• Azaleja / rododendron – strupeni za mačke, pse, konje, koze ter ovce;  zaužitje le nekaj listov lahko povzroči resne težave. Simptomi: akutne prebavne motnje, pretirano slinjenje, izguba apetita, pogosto odvajanje blata / driska, kolike, depresija, slabost, izguba koordinacije, paraliza, šibko bitje srca, žival lahko celo umre.

• Begonija – najbolj strupeni so gomolji. Simptomi: intenzivno pekoč občutek in draženje v ustih, prekomerno slinjenje, bruhanje, težave pri požiranju.

• Krizantema – značilen vonj krizantem bi lahko živali spodil stran, a ker so to ne zgodi vedno, pozornost ne bo odveč. V nekaterih primerih lahko pride do depresije in izgube koordinacije, sicer pa ne povzroča večjih težav. Simptomi: bruhanje, driska, dermatitis.

• Ciklama – ta priljubljena vrtna rastlina je strupena tako za pse kot za mačke. Najvišja koncentracija strupenih sestavin je v koreninah. Simptomi: draženje prebavil in intenzivno bruhanje. V nekaterih primerih nastopi tudi smrt.

• Narcisa – te znanilke pomladi, posebno njihove čebulice, so psom in mačkam nevarne. Simptomi: bruhanje, driska, trebušni krči, nizek krvni tlak, tresenje in srčna aritmija.

• Gladiola – na vrtu in v aranžmajih so videti izjemno, a če jih zaužijejo živali, so lahko strupene. Simptomi: slinjenje, bruhanje, slinjenje, letargija, driska.

• Lilija - tako lepa, tako prijetna, a tako nevarna! Drage mačke, ucvrite jo kar najdlje proč od teh lepih cvetlic. Mnoge vrste lilij lahko povzročijo odpoved ledvic pri mačkah, navadno pa ta rastlina za pse ni strupena. Simptomi: odpoved ledvic pri mačkah.

• Oleander – izjemno lepa rastlina, a nevarna za mačke, pse in celo konje. Simptomi: kolike, driska (lahko krvava), znojenje, plitvo / težko dihanje, lahko tudi smrt zaradi odpovedi srca.

• Tulipan – najbolj nevarne so korenine, v katerih je največja koncentracija. Če vaš pes rad koplje, bodite posebno pozorni in mu poskusite to navado preprečiti.

• Tisa – priljubljena zimzelena rastlina je osnova za izdelavo nekaterih zdravil za zdravljenje raka, vendar pa je zaužitje katerega koli dela (razen mesa jagod) smrtno nevarna tako za živali kot ljudi.