Domači pridelek raznovrstnega sadja je prava dragocenost. Seveda pod pogojem, da smo ob sajenju izbrali takšne sorte, ki so odporne proti boleznim, in nam sadja ni bilo treba škropiti s sredstvi za varstvo rastlin. Domače slive bodo kmalu medeno sladke, podobno velja tudi za hruške viljamovke. Te oberemo nekoliko pred mehčanjem, da nam počasi zorijo in jih tako lahko uživamo dalj časa. Tudi zgodnje sorte vinske trte so vse bolj priljubljeno zbirališče družinskih članov, ki se radi posladkajo s sladkimi jagodami.

Bogata paleta vrtnin

V tem času nam zelenjavni vrt ponuja bogato paleto vrtnin, ki jih porabljamo na različne načine. Najbolj kakovostna je seveda sveža zelenjava, nekaj pridelka pa bomo shranili tudi za kasneje. Zdaj lahko tudi sejemo in sadimo vrtnine, ki jih bomo pobirali bodisi v tem ali v prihodnjem letu. Takšne so motovilec, zimska solata, česen, čebula, špinača in majski srebrnjak. V lonček pa bomo posadili močno korenino peteršilja, da bomo tudi pozimi trgali sveže in zelene liste.

Cvetenje v okrasnem vrtu prav tako naznanja, da so zdaj na vrsti jesenske rastline. Anemone, cvetoče trave in astre se počasi odpirajo in stopajo v ospredje dogajanja. S sprehajanjem in opazovanjem vrta pa se nam morda porodi tudi kakšna ideja za nove zasaditve in ureditve. Načrtovanje sajenja in razporeditve rastlin je pomembno, sploh pri drevninah in grmovnicah, ki potrebujejo vrsto let za oblikovanje svoje rasti. Tem moramo rastišče tudi ustrezno pripraviti, da se bodo hitro privadile na novo okolje in dobro razpredle svoj koreninski sistem. V tem času lahko tudi sadimo in presajamo predvsem tiste trajnice, ki so že nehale cveteti. To lahko počnemo do sredine meseca, rastline pa bodo čas do zime izkoristile za dobro ukoreninjenje. Prostor, kamor jih nameravamo posaditi, je treba pred tem dobro pripraviti. Odstranimo večje kamenje, plevel in dodamo hranila.

Sadimo in presajamo

Kupljene sadike, ki so v prodaji v plastičnih zabojčkih, pred sajenjem za nekaj časa potopimo v vodo, da se korenine osvežijo in prepoji rastni substrat. Nato jih previdno izvlečemo iz lončkov in posadimo na stalno mesto. Čeprav je septembra že manj vroče, se je dela najbolje lotiti v oblačnem vremenu, zvečer ali še najbolje pred dežjem. Presajamo in delimo pa lahko tudi tiste trajnice, ki nas že vrsto let razveseljujejo s svojo navzočnostjo. Izkopljemo jih z vrtno lopato in razdelimo, nato pa posadimo na stalno mesto. Tako pomlajene bodo naslednje leto še lepše in bogatejše. Nekatere trajnice sploh zahtevajo takšno ravnanje, če le hočemo, da ostanejo lepe in vitalne. Lep primer za to so penstemoni, ki jih vsakih nekaj let pomlajujemo in na novo vzgojimo. Stare rastline namreč sčasoma olesenijo in malo cvetijo. V prodaji pa so tudi že prve čebulice spomladanskih tulipanov, narcis in drugih rastlin, ki jih posadimo za cvetenje v prvih spomladanskih dneh v prihodnjem letu.

Za mnoge je vrt v tem letnem času najlepši, bogati pridelki in obilno cvetenje pa so najboljše poplačilo za vloženi trud.