Pri snovanju vrta je izjemno pomembno, da vsaki rastlini določimo mesto, na katerem bo imela vse pogoje za bujno rast. Da bi pri tem naredili čim manj napak, se obrnemo na strokovnjaka, ki nam bo svetoval oziroma izdelal načrt ureditve okolice objekta.

Načrtovanje posaditve

Ko se odločimo za ureditev okolice, moramo biti pozorni na več dejavnikov, ki vplivajo na kasnejši videz vrta in rast rastlin. Najprej ugotovimo lego objekta: določimo severno in južno stran, saj ločimo svetloljubne, polsenčne in sencovzdržne vrste. Na vzhodni in južni strani izberemo tiste vrste, ki jim prija več sonca, na severni in zahodni strani pa tiste, ki za rast potrebujejo manj sonca in obstanejo tudi v senci.

Upoštevati moramo tudi to, da nekatere rastline potrebujejo zavetje, druge pa obstanejo kljub temu, da so izpostavljene prepihu in močni pozebi. Zanima nas tudi končna višina rastlin in obseg krošenj, kajti z nepravilno posaditvijo lahko drevje povzroči škodo na objektu.

Kupimo zdrave in močne sadike

Vrtne rastline načrtujemo tako, da se na njem čez vse leto nekaj dogaja - da je torej vedno v ospredju katera izmed rastlin, ki ga poživi. Pazimo, da kupimo zdrave in močne sadike, ker bomo le tako omogočili njihovo rast in obstoj. Upoštevati moramo tudi poreklo rastlin in vedno izberemo rastline, ki so bile vzgojene v krajih z ostrejšim oziroma enakim podnebjem ter višjo nadmorsko višino, kot je na območju, kamor bomo sadike posadili.

Ne pozabite, da rastline vedno prenašamo iz hladnejših krajev v toplejše, nikoli pa obratno. To je pomembno zaradi zimske pozebe, saj so rastline iz toplejših krajev slabše prilagojene in manj odporne na mraz in nizke temperature. Svetujemo nakup doma vzgojenih rastlin, ki so prilagojene našim klimatskim razmeram.

Nega in vzdrževanje čez vse leto

Lepo negovan vrt zahteva nego in vzdrževanje čez vse leto. Spomladi obrežemo rastline, zrahljamo zemljo, oplevemo pokrovne rastline, rastline dognojimo in redno kosimo trato. Čez poletje jih posebno v sušnem času redno zalivamo. Jeseni rastline pripravimo na prezimovanje. Določene vrste ne potrebujejo posebne nege, medtem ko je nekatere treba zaščititi pred nizkimi temperaturami in zmrzaljo.