Namen uredbe EU je povečati uporabo učinkovitejših sijalk doma in v industriji ter s tem zmanjšati emisijo ogljikovega dioksida in porabo energije. Kar 95 odstotkov vložene električne energije se namreč pri klasični žarnici pretvori v toplotno energijo in le 5 odstotkov je namenjenih svetilnosti. Mnogo bolj učinkovite in varčne od klasičnih žarnic so LED- in varčne sijalke.

Podjetje GE Lighting je v skladu z zahtevo po energetsko učinkovitejši žarnici nedavno uvedlo na trg varčno sijalko energy smart. Energy smart je edina varčna sijalka, ki je ohranila obliko in velikost klasične žarnice z žarilno nitko ter zagotavlja enakovredno svetlobo kot klasična žarnica, vendar pri tem porabi do 80 odstotkov manj energije in deluje 10-krat dlje kot navadna žarnica. Ima tudi izredno nizko vsebnost živega srebra (manj kot 1 miligram) in je sestavljena iz okolju prijaznih komponent (bučka je v celoti steklena). Hkrati pa ob zamenjavi 100-vatne klasične žarnice za 20-vatno sijalko, z življenjsko dobo 10.000 ur, prihranite do 80 evrov (izračunano na podlagi cene električne energije 0,1 evra, v izračunu je upoštevan DDV).

Jeseni letos bo podjetje GE Lighting uvedlo tudi varčne sijalke z LED-tehnologijo, ki omogoča 95 odstotkov manjšo porabo energije, v vseh oblikah in velikostih klasičnih žarnic z žarilno nitko (svečke, bučke, hruške…).