Urejanje hišnega proračuna ni lahka naloga. Najtežje je pogledati resnici v oči, iz predala potegniti list papirja ter računalo in vpisati vse prihodke, odhodke ter stanje na računih. Pazite le, da se ne zapletete v preveč podrobno vodenje računov, ker boste več časa zapravili za urejanje tabele kot za lastno družino.

Lažje upravljanje in nadzorovanje izdatkov

Smisel vodenja stroškov je lažje upravljanje in kasnejše nadzorovanje in načrtovanje izdatkov. Ne morete pa planirati, če ne veste, koliko dejansko porabite in kam gre denar. Tisti, ki iz katerega koli razloga ne marajo voditi računov, se lahko odločite in zamenjate planiranje z besedo upravljanje.

Upravljanje s stroški in stroškovno tabelo ni težko, a če nimate načrta za prihranke in investicije, izgubljate čas. Samodejno hladnokrvno spremljanje pretoka denarja ne bo spremenilo vaših navad, prav tako na koncu meseca zaradi tega ne boste imeli nič več denarja kot prej.

Načrtujte hišni proračun

To, kar vam stroškovna tabela omogoča, je informacija o tem, koliko dejansko trošite ter koliko dejansko potrošite v določeni kategoriji. In zapomnite si - gre za vas in vaše želje! Zdaj, ko imate tabelo, lahko že vnaprej planirate svoj hišni proračun in višek denarja, ki vam ostane. Stroške s kreditnih kartic in druge dolgoročne stroške že vnaprej vpišite v ustrezen mesec in se izognite neprijetnim presenečenjem.

***Tabela za vodenje hišnega proračuna je tukaj!***

Če tabele ne vodite le zase, temveč za vso družino, morate stroške vpisovati vsak dan. Zelo hitro se zgodi, da na koncu meseca ne veste, kam je odšlo 50, 100 ali 200 evrov. To nepredvideno stanje boste dobili, ko boste urejevali stanje na računih in stroške. Prav za to smo na dnu tabele dodali kontrolno polje, ki mora na koncu meseca vedno prikazati ničlo, če ste točno vpisali vse stroške. Lahko pa si naredite poseben list, ki ga uporabljate za vpis dnevnih stroškov.

Programi za vodenje družinskih financ

Poleg enostavnih računalniških tabel za vodenje gospodinjskega proračuna in dobrega starega papirja obstajajo tudi posebni programi. Nekateri so tako dodelani, da spremljajo stanje na vašem bančnem računu in celo izpolnjujejo dohodninske napovedi in podobno. Najbolj znan je program Quicken, ki je praktičen, vendar je prirejen ameriškim denarnim navadam. Oglejte si še programa za osebne finance Moneydance in Microsoft Money.