In kateri so najnovejši trendi, kar se tiče zunanjih svetilk? Ne odločajte se za dolgočasno brezbarvno in gladko steklo – zrnato, oblikovano ali obarvano steklo postaja vse bolj priljubljeno. "Vzorec pripomore k videzu in občutku, ki ga daje svetilka," pravi Bob Wilson iz podjetja Wilson Lighting.

Zamenjajte sijalke z energijsko varčnimi

Poskrbite, da bo vaše svetilke energijsko varčne. Najlažje, kar lahko storite, je, da zamenjate običajno sijalko s kompaktno fluorescentno varčno sijalko. Le-te zelo dobro prenašajo tudi temperature globoko pod lediščem, zato so idealne za verando. Prihodnost svetilk, tako zunanjih kot notranjih, pa so LED-sijalke, ki so prav tako varčne, vendar za zdaj še precej drage.

images.jpg

Ne pretiravajte s svetlobo. Za osvetlitev vhoda zadošča že približno tretjina običajne svetilnosti sijalke. Gibanje za temno nebo je nastalo pred desetletjem in se bori proti svetlobni onesnaženosti. Le-to lahko preprečite tudi vi - namesto, da vaša svetilka sije navzgor, naj bo svetloba obrnjena proti tlom, da osvetli vhod.

Priljubljena izbira je aluminij

Zunanje luči so bile nekoč večinoma iz medenine, toda to v določenih vremenskih razmerah ni najboljša rešitev. Priljubljena izbira je postal aluminij, ki ga lahko pobarvate z različnimi barvami. Priljubljeni materiali so tudi nikelj ali brušeni nikelj, nerjaveče jeklo ali temni bron.

porchlighta.jpg

Izberite dovolj velike zunanje svetilke, ki bodo po velikosti skladne z vhodnimi vrati.  Ko jih bodo mimoidoči gledali z oddaljenosti petnajstih metrov, bodo videti pol manjše, tako da se ne ustrašite, če se vam bodo zdele v trgovini ogromne.