Zgodba o podjetju Biomasa se je začela pred skoraj petnajstimi leti v Logarski dolini, ko je lastnik podjetja Rok Suhodolnik vgradil prvi kotel na lesne sekance podjetja Fröling v Sloveniji. Podjetje je postalo generalni zastopnik za kotle na lesno biomaso avstrijskega proizvajalca Fröling na območju Slovenije in JV Evrope. V zelo kratkem času se je razvilo v ambiciozno in hitro rastoče podjetje, vodilno na področju lesne biomase v Sloveniji, ki je postavilo že več kot 1300 kotlov za ogrevanje posameznih hiš, pa tudi industrijskih kotlov za večje sisteme ter sisteme daljinskega ogrevanja. Poleg zastopstva, montaže in servisa ogrevalnih sistemov Fröling se podjetje ukvarja tudi s pripravo in dobavo lesnih sekancev ter prodajo ekološke energije.

Vsaj petsto obiskovalcev prireditve si je z zanimanjem ogledalo široko paleto sodobnih kotlov na polena, sekance in pelete Fröling, ki ponujajo udoben, varčen, predvsem pa ekološki način ogrevanja. Ker so za ogrevanje z lesno biomaso potrebni lesni sekanci, si je bilo na prireditvi mogoče ogledati tudi njihovo pripravo, saj je podjetje Biomasa na ogled postavilo najnovejšo pridobitev v obliki ogromnega sekalnika Bentele BBT 1500 z lastnim motorjem Caterpillar moči 1000 KS, ki je trenutno največji mobilni sekalnik v Evropi. Njegova zmogljivost pri proizvodnji sekancev je 500 nasutih metrov na uro (NM/h), poraba goriva pa 0,33 l/NM.

Dodatno podjetje razpolaga tudi z manjšim sekalnikom Eschlböck Biber 92, ki ga poganja Fendt z močjo 360 KS. Zaradi mobilnosti omogoča opravljanje storitev priprave sekancev v polmeru 150 kilometrov, realna zmogljivost stroja pa je 160 NM/h, s porabo goriva 0,5l/NM. Dodatno je podjetje Biomasa prikazalo tudi sečnjo lesa s strojem Menzi Muck A111, ki z zgibnim krmiljenjem omogoča majhen obračalni krog za enostavno in natančno vožnjo ter delo na strmini do 45 stopinj oziroma 100-odstotnem klancu, pri čemer je opremljen z vitlom, ki mu omogoča vzpenjanje in spuščanje po strmem terenu. Pozornost vseh tistih, ki pri ogrevanju uporabljajo kotle na polena, pa je zagotovo pritegnil tudi prikaz delovanja celotne linije Posch za žaganje, cepljenje in pakiranje oziroma natovarjanje polen, za kar je poskrbelo podjetje Logar pro.

Za popestritev dneva so ob dobri hrani in pijači ter ansamblu Golte poskrbele tudi tekmovalne nagradne igre v prevažanju sekancev in zabijanju žebljev, za vrhunec dneva odprtih vrat pa je sledilo še veliko nagradno žrebanje, po katerem je srečni nagrajenec iz Vodic domov odpeljal kotel na polena Fröling S3 Turbo s hranilnikom toplote. Vsekakor več kot odličen zaključek prijetnega in poučnega druženja na ta sončen dan.