Halloween je okrajšava za All Hallow's Eve oziroma Hallow Eve (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi) in ustreza katoliškemu prazniku vseh svetih. Praznik izhaja iz anglosaksonske tradicije: 1. novembra so Kelti praznovali dan, ko se je po njihovem koledarju začelo zimsko obdobje. Leto so namreč delili le na poletje in zimo.

Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buče, ki izvira iz rimskih časov. Takrat so izdolbli repo, peso ali krompir in vanje vstavili svečo, da bi na pragu doma pregnali grešne duše in privabili dobre. Izrezana buča (v angleško govorečem svetu jo imenujejo Jack-o'-lantern) je postala priljubljena šele v 16. stoletju v Ameriki, kasneje pa po vsem svetu in je danes glavni simbol Halloweena. Z izrezovanjem buč, ki bodo strašile obiskovalce na predvečer dneva vseh svetih, boste razveselili predvsem otroke.

Kako izdolbemo bučo

Zbrali smo navodila, kako se lotiti tega ne preveč lahkega dela, ki zahteva precej natančnosti in mirno roko.

curving1.jpg

Izberite svežo bučo brez vdrtin in poškodb v želeni obliki. Lahko je široka in nizka ali ozka in visoka – odločite se za tisto, ki najbolje ustreza vzorcu, ki ste si ga zamislili.

curving2.jpg

Zarišite s flomastrom krog ali šesterokotnik na vrhu buče ter z ostrim nožem ali drugim orodjem izrežite »pokrov« s pecljem vred. Odprtina mora biti dovolj velika, da v bučo lahko sežete z roko.

curving3.jpg

Iz buče iz pokrova skrbno odstranite vse meso in pečke. Pomagajte si z žlico, ki jo držite pri glavi, ker boste morali močno drgniti z njo.

curving5.jpg
 

Na bučo narišite želen motiv oziroma vzorec (predloge najdete tukaj) – najbolj običajen in najlažji za izrezovanje je preprost strašljiv obraz. Poskrbite, da ima le-ta dovolj velike oči, usta in nos, sicer boste z navadnim nožem težko izrezovali drobne detajle.

curving4.jpg

V bučo postavite gorečo svečo in jo pokrijte z izrezanim pokrovom. Lahko jo dodatno okrasite z »lasmi« iz trave ali pred vhod v stanovanje postavite »družino« grozljivih buč različnih oblik in barv.