Objekt je bil z energijskega vidika sprva načrtovan klasično, z 12 cm debelim slojem izolacije fasade in 18 cm debelim slojem izolacije strehe ter ogrevanjem in hlajenjem z radiatorji in ventilatorskimi konvektorji, priklopljenimi na štiri plinske peči in dva hladilna agregata, vendar se je v želji po boljši energijski učinkovitosti, večjem udobju in uporabi obnovljivih virov energije investitor odločil za revizijo projekta. Po posvetovanju s strokovnjaki s področja obnovljivih virov ter učinkovite rabe energije iz podjetja Robotina se je odločil za spremembo načrtov in gradnjo energijsko varčnega, inteligentnega in okolju ter uporabnikom prijaznejšega objekta.

Danes, ko je objekt končan, je fasada izolirana s 16 cm kamene volne, streha s 25 cm, okna so troslojna s plinskim polnjenjem in elektromotorno krmiljenimi senčili, ki so krmiljena glede na osončenje. Vir toplote in hladu je podzemna voda, ki ima približno 13 °C in ki je je v prodnati plasti porečja Gradaščice v izobilju. Ta voda je idealen vir za pridobivanje toplote za ogrevanje in sanitarno vodo s toplotno črpalko voda/voda, kot tudi za pasivno hlajenje v jedru betonskih plošč ter stropu mansarde.

Objekt, katerega slovesna otvoritev bo 4. aprila 2009, bo prinesel posebno kakovost bivanja oskrbovancem doma, saj bo zaradi talnega sistema ogrevanja in stropnega sistema hlajenja distribucija toplote enakomernejša, brez izrazitih nihanj, občutek toplote bo večji, sobe bodo stalno prezračevane, gibanja prahu in pihanja hladilnega sistema ne bo. Podatki o delovanju sistemov, porabi posameznih energentov ter prihrankih bodo dostopni prek spleta na strani www.evip.si. Naprave za gretje, hlajenje, prezračevanje in klic sestre bodo krmiljeni prek centralnega nadzornega sistema.

Na slavnostno otvoritev in vodene oglede doma investitor vabi vse, ki jih zanima sodoben, energijsko varčen in inteligentno nadzorovan objekt.