Gre za sodobno oblikovani kosilnici, ki imata več novosti in rešitev, ki smo jih sicer že srečali pri nekaterih drugih klasičnih in traktorskih kosilnicah. Najprej oblika. Husqvarna se je odločila za dokaj zaprto kosilnico spodaj in zgoraj, na prvi pogled pa deluje dokaj visoka in celo kratka, vendar je to samo optično. Robustna konstrukcija kosišča je popolnoma zaprta in brez nepotrebnih varov, novost je tudi povsem ravno dno kosilnice, ki odlično ščiti elemente pogona, jermena in osi.

Preko cevi

Sistem stranskega izmeta preko cevi v zadnjo košaro sem že omenil. Praktične izkušnje s predhodnicama te kosilnice H 152 in H 152 SV (večletna uporaba dveh kosilnic na dveh zemljiščih velikosti nad 2000 kvadratnih metrov) so pokazale, da je sistem zbiranja trave preko stranske cevi dober in učinkovit. Res pa je, da je pri mokri travi občasno prihajalo do zamašitve na začetku cevi. Husqvarna je sistem stranske cevi obdržala in ga še izboljšala ter poenostavila. Predvsem je povečala izmetno cev, tako da tudi pri košnji mokre trave ni več težav z morebitno zamašitvijo. Sistem različnih košenj so do sedaj imenovali trio clip (mulčenje, zbiranje v koš, stranski izmet), pri kosilnici LC 48 pa so se odločili za sistem 3 v 1, se pravi zbiranje trave v 60-litrski plastični zbiralnik, ki je ojačan s kovinskimi cevmi, sistem mulčenja ter izmet trave skozi zadnjo odprtino, tj. skozi cev pod noge kosilca. Zapiranje kosišča za mulčenje dosežemo z enostavno vstavitvijo plastične zapore (podobno rešitev smo videli že pri nekaterih Husqvarninih traktorjih). Zadnji nosilec košare oziroma pokrova je trden in je v primerjavi s starimi sistemi pri modelih 152 bistveno izboljšan.

Motor

Kosilnica je opremljena z motorjem Briggs & Stratton serije 650 (190 ccm), tank pa drži 1,2 l goriva. Nekateri modeli so opremljeni z motorjem Honda, ki je v primerjavi z motorjem Briggs & Stratton primernejši za večje nagibe. Prvega lahko uporabljate na naklonih do 20 stopinj, kosilnico s Hondinim motorjem pa na naklonih do 30 stopinj.

Motor ima sicer čok za hladni vžig, ampak ga sploh nisem uporabljal, vžiganje pa je enostavno in lahko ter primerno tudi za dame. Tako da ne boste vedno potrebovale kavalirja, ki vam bo vžigal kosilnico.

S pogonom in brez pogona

Kosilnici na našem preizkusu sta se razlikovali samo po tem, da ima LC 48 V pogon na zadnji kolesi, LC 48 pa ne. Kosilnica brez pogona je cenejša, vendar je kot taka primerna za košnjo manjših ravnih površin. Ne mislite, da dajem v nič kosilnice brez pogona. Če imate majhno zelenico, je nesmiselno kupovati kosilnico s pogonom. Pogoj za dobro kosilnico brez pogona pa sta dobro uravnoteženje tudi v primeru polnega koša in lahkost upravljanja. In to omenjena kosilnica zagotovo je. Sistem nedeljivega ročaja, ki se vpenja s pomočjo hitrih sponk za vpenjanje, in nastavitev ročaja (ob transportu in hranjenju kosilnice ter nastavljanje glede na višino uporabnika) je odličen, enostaven in hiter. Kosilnica LC 48 V je opremljena s pogonom na zadnja gumirana kolesa in sistemom variomatic, pri katerem določate hitrost s pritiskom ročice. Hitrost je od 0 do 5,4 km/h. Kolesa so uležajena in gumirana, sistem nastavitve višine košnje je centralni, in sicer desno zadaj (vsa štiri kolesa hkrati). Nastavljate lahko višino od 25 do 75 mm (5 stopenj), kosilnica pa je opremljena tudi z indikatorjem višine (spredaj). Kosilnica tehta 38 kilogramov, širina košnje pa je 48 cm.

Poleg vsega pa me je pri omenjeni kosilnici navdušilo še nekaj. Sistem pranja. Kosilnico priklopite na vodovodno cev, odprete vodo in poženete motor, tako da nož sam poskrbi za čiščenje spodnjega dela ohišja. Zelo dobra rešitev, ki pa veliko pove o kosilnici. Proizvajalci različnih kosilnic praviloma odsvetujejo pranje kosišč z vodo, Husqvarna pa jo pri kosilnici LC 48 celo priporoča s samim sistemom pranja. To pomeni, da so spodnji deli kosišča in zaščita noža dovolj odporni tudi proti vplivu vode. Cena kosilnice LC 48 V je 499 evrov. Husqvarna v tej kategoriji ponuja tudi modela LB 48 in LB 48 V, ki pa imata samo sistem mulčenja ali stranskega izmeta. Sicer pa so te kosilnice namenjene za košnjo površin od 500 do 1500 kvadratnih metrov. Trave sicer še nismo kosili, ampak glede na izkušnje s kosilnicama 152 lahko mirno zapišem, da je košnja odlična in lahko z isto kosilnico negujete angleško travo ali pa velik travnik. Husqvarna pravi, da se omenjene kosilnice s svojimi inovativnimi elementi in funkcionalnostjo uvrščajo v sam vrh proizvodov za nego zelenih površin, kar povsem drži.