Kljub temu, da nekateri še vedno menijo, da so pasja oblačila le kaprica njihovih lastnikov, so zelo koristna. V središču Ljubljane, zraven Rotovža, je že nekaj časa odprta trgovina Princ Boutique, ki ponuja različne dodatke in hrano za pse in je ena redkih, ki misli na počutje psov tudi v hladnejših in deževnih dneh. Predvsem jesenski in zimski sprehodi se za kosmatince po navadi končajo z mokrim kožuhom. Zato jih je priporočljivo obrisati do suhega in jim očistiti tačke, da v stanovanje prinesejo kar najmanj umazanije. Kljub temu pa bo pasji kožušček čez čas začel oddajati neprijeten vonj.

Od enostavnih do "overall" plaščkov

Pogosto kopanje bi lahko odstranilo naravni zaščitni plašč kože, zato Eva Hren, prodajalka v Princ Boutique, priporoča pasje dežne plaščke: »Dežni plaščki za pse so različni: od enostavnih, ki jih zložimo kot vrečko in nosimo s seboj, psu pa pokrijejo le hrbet, do »overall« dežnih plaščkov, ki so posebno primerni za dolgodlake pasme psov. Zaščitijo jih od vrha do tal; dlaka se tako manj umaže, psa pa ni treba kopati.«

Pse na dežne plašče začnemo navajati že od majhnega, sicer imamo lahko na začetku kar nekaj težav - zavračanje oblačila in grizenje - kljub temu pa se večina psov na oblačilo navadi.

Ste vedeli, da za pse obstajajo tudi čevlji?

Na voljo so zimski in letni čeveljčki oziroma nekakšne blazinice, ki pasje tačke nežno objamejo. Nepremočljivi zimski čevlji so primerni kot zaščita pred soljo, s katero komunalni delavci pozimi potresejo ceste. Ta pogosto razžira pasje tačke, zato si jih ližejo, kar je nevarno za zdravje. Zimski pasji čeveljci, izdelani iz umetnega krzna, so namenjeni predvsem majhnim kratkodlakim psom, ki jim pozimi lahko zmrznejo tačke.

Letna obutev ščiti občutljive pse pred poškodbami na skalah, gozdnih poteh... Mnogi lastniki pa se zanjo odloči tudi v času dopustov, ko gre kosmatinec z družino na jadranje. S čeveljci mu po besedah Hrenove manj drsi. Čeveljci so dobrodošli tudi za stanovanja, saj ščitijo parket in druge talne obloge.

Pasja oblačila niso le kaprica lastnikov

Danes veliko psov živi v stanovanjih. Pozimi je razlika med toplo notranjostjo domov in hladno okolico, ki ima pogosto temperaturo pod 0 stopinj Celzija, drastična. Eksotične pasme psov brez poddlake se lahko hitro prehladijo oziroma jih zebe, zato so oblačila za njih življenjsko pomembna.

V Princ Boutique ponujajo oblačila za vse pasme psov – od čivav do nemških ovčarjev – cene pa se gibljejo med 60 in 90 evrov. »Oblačila je dobro izbirati skupaj s psom ali pa naj lastnik v trgovino prinese njegove mere,« pravi Hrenova. »Lastniki kosmatincev prisegajo na kvaliteto. Pomembno jim je, da so oblačilca izdelana iz kvalitetnih in nepremočljivih sestavin, ki psu zagotavljajo toploto.

Stilno usklajeni... ali pa tudi ne

Nekateri se odločijo tudi za stilno usklajene kose, na primer enako črno sijajno bundico za psa, kot jo imajo sami. Ali pa sebi kupijo zebrast šal, psu pa ovratnico z enakim vzorcem. Kljub vsemu pa pri nas oblačila kupujejo predvsem zaradi zaščite in ne toliko zaradi lastnih kapric, zato se prodaja oblačil v hladnejših dneh znatno poveča.

Pozimi psi potrebujejo tudi več hrane in vitaminov, zato je priporočljivo poskrbeti tudi za kakšne dodatke k vsakodnevni prehrani. Ne pozabimo pa niti na topla ležišča, ki so lahko sestavljena iz toplih odej, blazin ali pa celo umetnega krzna.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.