Prostor in strop lahko razdelimo na več kategorij. Ne glede na to, ali gre za majhen, velik, poševen ali obokan prostor - strop narekuje barvo. Mnogi se bojijo, da bo barva stropa imela negativen vtis na estetsko doživljanje prostora. Najprej poglejte, kakšne barve so pohištvo, dekor in stene. Nato pa si predstavljajte, kako se želite v prostoru počutiti. Dramatične, temnejše barve bodo pogled usmerile navzgor, lahke in svetle barve pa bodo pogled usmerile v prostor.

Definirajte prostor z barvo

barvna.jpg

Prostore z različno višino stropa ali odprte in zračne sobe bomo lažje definirali oziroma med seboj vizualno ločili prav z različnimi odtenki stropa. Kuhinjo lahko na primer poudarite z eno barvo, dnevno sobo in jedilnico pa povežite z nevtralnim barvnim odtenkom. Pri različnih višinah stropa se poskusite poigrati z različnimi odtenki iste barve.

Nevtralna barvna paleta

Morda se sliši paradoksalno, a tudi nevtralna barvna paleta lahko sobo ovije v vrtinčast ognjemet barv! Poskusite z nevtralnimi barvnimi odtenki, kot so belosiva, bež, svetlo rjava, oviti pohištvo, tla in stene. Potem izberite močno barvo, ki prostor polepša in z njo prepleskajte strop. Takšen barvni izbruh bo zaobjel ves prostor, ne da bi pravzaprav vanj vnesli veliko barv.

Bodite ustvarjalni

strop.jpg

Strop je odlično mesto za izražanje ustvarjalnosti, ki bo prostor zaznamovala z edinstvenostjo. Od pleskanja sten do abstraktnih podob in otroških sob s kosmičastimi oblaki: vaš strop je neporisan kos platna, ki čaka, da mu vdihnete podobo. Izberite temo in barve, ki se bodo spontano zlile z okrasjem. Preden pa se lotite dela, preverite v kotu stropa, kakšna bo barva dejansko videti.

Za iluzionističen vtis lahko po vzoru baročnih soban na strop naslikate arhitekturne detajle, kot so stebri, niše, okna… Sobo lahko s polepšanjem mnogokrat pozabljenega stropa povsem spremenite. Poskusite in videli boste, kako enostavno je. Če nimate navdiha, pa lahko navsezadnje najamete tudi sobopleskarja.

Nekaj idej za polepšanje stropov najdete tukaj.